Kalesija 16°

Nana Hava iz Vitinice: “Bili smo skromni, poštovali smo se i voljeli, danas to eto nije tako”

11293014_704747289671223_195661434_nNa vratima porodične kuće ukazalo mi se staro ali ipak veselo lice nane Have Dautović, 84-godišnje najstarije stanovnice Vitinice.

Nanu Havu smo zijaretili s nakanom da za NEON Tv popričamo o danima iz njene mladosti. U razgovoru smo se dotakli i njene udaje i običaja iz tog vakta.

Kada se udala po nju su došla troja konjska kola, još uvijek se sjeća harmonike koja je tada svirala, te da je narod govorio da je ona ”mlado grešno dijete”, neznajući da je Hava tada imala 21. godinu.

Njen muž je došao iznenada, isti dan je zaprosio i oženio, morao je da se vrati u vojsku. Ašikovali su preko pendžera, morali su biti razdvojeni bar jedan metar. Hava kroz smijeh govori da je momcima bilo teže, valjalo je gledati sve u prozor, dok su one sjedile ili stojale kraj prozora.

-„Poštovali smo roditelje, svekra, svekrvu i sve ostale članove porodice. Prije je bilo sramota ako si u drugom stanju, morala sam da krijem stomak. U slučaju da u sobu gdje se ti nalažiš uđe amidža ili dajdža, morala si iste sekunde napustiti sobu, jer je bilo sramota da te vide sa stomakom“, kaže Hava.

Njeno šest unučadi i devet praunučadi je obilaze. Kada sam došla snaha se nalazila u avliji, žalila bi se na svekrvu, dok bi svekrva na nju, pa bi se poslije toga počele smijati.
-„Prije smo muž i ja bili glava kuće, nama bi donosili pare. Ja bih opet te pare kasnije dala snahama, neka one raspolažu njima. Prije nisu smjele odgovarati, nisu smjele ništa, morale su da poštuju svaku našu odluku”, sjeća se Hava.

Na moje pitanje da li je narod bio sretniji tad ili sad, ona je odgovorila:
-„Prije je narod bio zdraviji, jeo se kajmak i sir, danas u selu imamo samo jednu kravu dok je prije svaka kuća imala. Vjerujem da smo tad bili sretniji, bili smo skromni, poštovali smo se i voljeli, danas to eto nije tako“.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  U utorak 12.marta obilježavanje godišnjice pogibije kalesijskih poli …

  Kakvo nas proljeće očekuje: Objavljena dugoročna vremenska prognoza

  Rok za izdavanje e-legitimacija u TK ističe 31. marta

  BKC Kalesija: U četvrtak promocija knjige poezije Huseina Haskovića …

  Putevi u BiH: Upozoravamo na učestale odrone kamenja na kolovoz

  CLOSE
  CLOSE