Kalesija

Nakon panike u Hrvatskoj, inspektori u BiH u potrazi za opasnom tunjevinom K plus

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je, na osnovu rizika za zdravlje potrošača porijeklom iz proizvoda “Tunj komadi u ulju – K plus” u pakovanju od 95 grama sa oznakom “najbolje upotrijebiti do kraja 05/2015”, uvezenog od proizvođača Thai Union Manufacturing iz Tajland, a koji je identificiran u Republici Hrvatskoj, obavijestila nadležne inspekcijske organe Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH da inspekcijskom kontrolom utvrde da li je navedeni proizvod prisutan na tržištu Bosne i Hercegovine.
U cilju zaštite zdravlja potrošača u Bosni i Hercegovini, od nadležnih organa zatraženo je hitno preduzimanje svih mjera iz njihove nadležnosti, te dostavljanje povratnih informacija Agenciji za sigurnost hrane BiH.

Naime, redovnom kontrolom koju su sproveli nadležni organi u Republici Hrvatskoj utvrđeno je da navedeni proizvod sadrži povišenu koncentraciju histamina, te da predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebno za osobe netolerantne na histamin, djecu i trudnice, pa kao takav nije pogodan za konzumaciju.
Agencija za sigurnost hrane BiH je odmah po saznanju o identificiranom riziku, shodno principu predostrožnosti, preduzela sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti u cilju zaštite zdravlja potrošača u Bosni i Hercegovini.
Kao nacionalni autoritet za sigurnost hrane, Agencija za sigurnost hrane BiH, će u saradnji sa nadležnim domaćim i međunarodnim organima, pratiti sve dalje aktivnosti po ovom pitanju, kao i ostala zbivanja u oblasti sigurnosti hrane, te u kontinuitetu preduzimati zakonom propisane mjere sa ciljem zaštite zdravlja potrošača i stavljanja proizvođača u ravnopravan položaj na domaćem i međunarodnom tržištu.
——————

Vezani tekst:

Kako je uopće zdravstveno neispravna Konzumova K plus tunjevina uvezena u Hrvatsku ?

NAKON što je jučer Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo da se hitno s tržišta moraju povući konzerve “Tunj komadi u ulju – K plus”, od 95 grama, koje uvozi Konzum, reagirao je i Todorićev trgovački lanac.
U Konzumu kažu da su već početkom ožujka imali prve informacija od nadležnih službi te da su stoga odmah preventivno povukli cijelu seriju navedenog proizvoda K plus tunja u ulju kojima rok istječe u svibnju 2015. Dodaju kako se navedena tuna ne nalazi u prodaji.
Postavlja se pitanje, zašto se čekalo više od mjesec dana da se potrošače obavijesti o neispravnosti proizvoda. Nejasno je i zašto je naređen opoziv proizvoda ako ga nema na policama u Konzumovim trgovinama, kako iz Todorićevih dućana tvrde. Isto tako nejasno je kako je neispravan proizvod uopće mogao biti uvezen u Hrvatsku kada bi ga pri ulasku u zemlju trebala kontrolirati inspekcija.
“Redovitim nadzorom sanitarne inspekcije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi provedeno je uzorkovanje konzervirane ribe ‘Tunj komadi u ulju – K plus’ 95 g na hrvatskom tržištu. Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje potrošača, posebice za osobe intolerantne na histamin, te djecu i trudnice i kao takav nije pogodan za konzumaciju”, navodi se u obavijesti koja je jučer u popodnevnim satima objavljena na službenim stranicama Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Utvrđena je povišena koncentracija histamina te je naređeno povlačenje i opoziv proizvoda koji se prodaje pod oznakom “Tunj komadi u ulju – K plus”, 95 g označenog: “najbolje upotrijebiti do kraja 05/2015”, te serijom MN5DNN AL02SEA 3EW1H (na dnu limenke), proizvođača THAI UNION MANUFACTURING CO. LTD, Tajland uvoznika Konzum d.d.

Trovanje histaminom može uzrokovati čak i smrt!

Trovanje histaminom ovisi o sadržaju histamina u ribi, o tjelesnoj masi čovjeka te o količini histamina u samoj namirnici. Ljudski organizam može podnijeti relativno velike količine histamina unesenoga u organizam namirnicama. Oko 95 posto histamina unesenoga u organizam preko probavnoga sustava crijevne bakterije acetiliraju i razgrade te ga na taj način inaktiviraju. Otrovanje hranom sigurno izazivaju količine od 60 do 100 mg histamina na 100 g konzumirane ribe.
Simptomi histaminskoga otrovanja javljaju se vrlo brzo nakon konzumiranja hrane bogate histaminom, otprilike u razdoblju od 10 minuta do 3 sata nakon konzumacije sumnjive namirnice. Oni uključuju: utrnuće oko usta i jezika, pečenje i suhoću u ustima, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, proljev, grčeve u trbuhu, otok usnica, lica i jezika. Otrovana se osoba znoji, osjeća svrbež kože; sluznica očiju, koža lica i tijela obično su zacrvenjene. Moguć je i pad krvnoga tlaka, nastanak neugodnoga osjećaja lupanja srca te paraliza disanja. Težinu kliničke slike uzrokovane ovim otrovanjem potvrđuju i literaturni podaci koji bilježe i smrtne slučajeve nastale kao posljedica ovoga otrovanja.

rtvtk.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE