Kalesija 11°

Nakon duge diskusije na sjednici Skupštine opštine: Usvojena Rezolucija o Srebrenici


Na sjednici Skupštine opštine Srebrenica u petak navečer odbornici su usvojili Rezoluciju o Srebrenici u identičnom tekstu kakav je usvojio i Evropski parlament.

Nakon duge diskusije i ukazivanja srpskih delegata da je Skupština ove opštine 2005. godine jednoglasno donijela rezoluciju kojom se osuđuju svi zločini počinjeni od 1992. do 1995. godine, svi srpski odbornici napustili su sjednicu. Od 27 odbornika, koliko broji Skupština, za rezoluciju je glasalo njih 14.

Odbornici bošnjačke nacionalnosti istrajali su u nastojanju da se Rezolucija o Srebrenici usvoji, optužujući srpske odbornike da oni ne žele da osude zločin koji se desio Bošnjacima u julu 1995. godine.

Odbornik Zulfo Salihović je inicijator usvajanja rezolucije.

– Ovo je način izgradnje povjerenja. Meni je nezamislivo da normalan čovjek ne želi da prihvati činjenicu da je ovdje počinjen genocid, koji nije dio cijele jedne nacije, već određenih grupa ljudi. Ne mogu da shvatim da odbornici srpske nacionalnosti našeg lokalnog parlamenta ne žele to da usvoje i pored toga što je Rezolucija prihvaćena u Evropskom parlamentu, kaže Salihović.

– Šta Srebrenica i njen narod dobijaju donošenjem ove rezolucije. Ovaj akt može negativno uticati na međunacionalne odnose u ovoj sredini, izjavio je Momčilo Cvjetinović, odbornik SDS-a.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE