Kalesija 16°

Najtoplija sedmica u godini!!!

Paklene vrućine, koje su u BiH zabilježene prethodnih nekoliko dana, vladaće i u narednom periodu, a sve ukazuje na to da će ovo biti najtoplija sedmica u godini, potvrdili su meteorolozi.

Nebojša Kuštrinović, meteorolog, ističe da će najtopliji dan biti četvrtak ili petak, kada je u pojedinim područjima moguć i apsolutni rekord.

Kako dodaje, na aktuelne tropske vrućine u našim krajevima utiče stabilan anticiklon i priliv toplog vazduha sa obala sjeverne Afrike.

“Manje osvježenje moguće je u nedjelju, ali bez oblaka i kiše”, naglašava Kuštrinović.

Ismira Ahmović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda, prognozira da će se jutarnje temperature u BiH narednih dana kretati između 14 i 20, na jugu zemlje od 21 do 23, a najviše dnevne će iznositi između 32 i 38, odnosno, na jugu između 35 i 40 stepeni Celzijusovih.

“Ovu sedmicu će obilježiti i visok stepen UV zračenja”, upozorila je Ahmovićeva.

Stručnjaci ističu da je, zbog visokog stepena UV zračenja, previše izlaganja suncu opasno bez obzira na životnu dob.

“Ljudska koža i imunološki sistem su osjetljivi na UV zračenje tokom cijelog životnog vijeka. Zato treba izbjegavati izlaganje suncu između 11 i 16 sati. U to vrijeme je sunce u najvišem položaju nad horizontom, pa je i UV zračenje najjače”, pojašnjavaju stručnjaci.

Kako bioprognoza za ovu sedmicu, takođe, nije optimistična, potrebno je izbjegavati duži boravak na otvorenom, te uzimati mnogo tečnosti. Ljekari ističu da posebno oprezni treba da budu stariji ljudi, djeca, te srčani bolesnici.

Topli talas i u regionu

Meteorolozi najavljuju da će i region u narednim danima zahvatiti topli talas, s temperaturama koje će se kretati od 32 do 38 stepeni Celzijusa.

Srbiju u narednih pet dana očekuje sunčano i veoma toplo vrijeme. Topli talas, koji je prošle sedmice zahvatio Crnu Goru, nastavljen je i juče, javili su meteorolozi iz te zemlje.

Hrvatski meteorolozi ukazuju da je počela najtoplija sedmica u godini, što pokazuje i temperatura izmjerena juče ujutru u pet časova u Dubrovniku, koja je iznosila 31 stepen Celzijusa.

Savjeti

Boraviti u hladovini
Izbjegavati naprezanje
Uzimati mnogo tečnosti

(Nezavisne novine)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Javni konkurs za prijem u radni odnos u JU BKC „Alija Izetbegović …

TRIK Kalesija: “Naš glas za ravnopravnije društvo”

Za “Marš mira” do sada prijavljeno oko 1.400 osoba, veliki broj m …

Obavještenje o povremenim prekidima vodosnabdijevanja

BK Živinice: U nedjelju biciklijada “CoolTura13”

CLOSE
CLOSE