Kalesija 12°

Najbolja hrana za borbu protiv stresa koju trebate jesti svaki dan

Između beskrajnih obaveza, suočavanja s finansijskim problemima ili rješavanja krajnje dileme kako održati uredan dom dok radite puno radno vrijeme ili odgajate djecu, nije ni čudo što simptomi stresa rastu.

Alkaline diet concept – fresh foods on rustic background, copy space

Hronični stres i anksioznost mogu negativno utjecati na vaše cjelokupno zdravlje – i fizičko i mentalno – na više načina nego što mislite, a učenje kako se nositi s njima i spriječiti ih u budućnosti važan je dio brige o sebi.

Ishrana je jedan od osnovnih faktora koji može uticati na način na koji vaš mozak i tijelo podnose stres. Hrana koju stavite na tanjir zaista vam može pomoći da se osjećate malo manje pod stresom. Ključni dio slagalice hrana i raspoloženje je zapravo vaš crijevni mikrobiom pa je većina hrane i navika u ishrani koja je zdrava za crijeva također hrana i prehrambene navike za borbu protiv stresa.

Prema Ian Smithu, stručnjaku za zdravlje crijeva i autoru bestselera, zdravlje crijeva je usko povezano s vašim mozgom i nervnim sistemom, a samim tim i sposobnošću vašeg tijela da upravlja stresom.

“Veza između anksioznosti i crijeva je duboka. Uznemirenost ili anksioznost mogu pokrenuti imuni sistem da šalje signale za razbijanje sluznice crijeva. Neuravnotežena ili oštećena crijeva tada mogu pokrenuti hronični odgovor na stres, koji stimulira naše tijelo da prekine način borbe ili bijega”, dodaje.

Rezultat? Više oštećenja crijeva. Jasno je da je to začarani krug. Dobra vijest je da postoje beskrajni sastojci bogati probioticima koji će vam pomoći da jedete na putu do sretnijeg, zdravijeg crijeva — i nadamo se da snizite nivo stresa u tom procesu.

“Istraživanje je pokazalo da svi putevi vode do zdravlja našeg crijevnog mikrobioma — naša dobrobit ovisi o tome. Mikrobi koji žive u našim crijevima blisko su povezani s našim raspoloženjem, da, ali i našim metabolizmom, imunološkom funkcijom, probavom , hormonima, upalom pa čak i ekspresijom gena.

Najefikasniji način da prevaziđete svoje crevne bakterije je da promijenite čime hranite njih – i sebe. Trebalo bi u ishranu uključiti puno svježe prebiotske hran. Evo najboljih namirnica i nutrijenata za ublažavanje stresa koje stručnjaci preporučuju da podržavaju zdravlje crijeva – a time i mentalno zdravlje. To su: losos i drugi nemasni proteini bogati omega-3 masnim kiselinama, voće punjeno vlaknima—posebno bobičasto voće, slanutak, jaja, orasi, narandže, puretina, tamna čokolada itd.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Odbojkaši danas gostuju u Goraždu

  Vrhovni sud FBiH donio pravosnažnu presudu i Harisu Haračiću iz Teo …

  Obavljen žrijeb osmine finala Evropske lige

  Poznati parovi osmine finala Konferencijske lige

  Pripadnici Granične policije BiH spriječili krijumčarenje 17 osoba …

  CLOSE
  CLOSE