Kalesija 25°

Na suđenju Karadžiću: Silovali mi kćerku od 7 godina, sina od 13… Silovali su i mene, a ženu još ne mogu da pitam

Na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu, Bošnjak koji je u ljeto 1992. godine bio zatočen u srednjoj školi u Rogatici opisao je kako su mu srpski vojnici i “četnici iz Srbije silovali kompletnu porodicu”


Moja kćerka sa sedam i po godina je nekoliko puta silovana. Moj sin od 13 i po godina silovan je mjesecima. Silovali su i mene, ali to sam progutao, za djecu najviše boli… Još nisam pitao suprugu da li je ona silovana jer nemam snage, a ni prava vjerovatno. I nju su odvodili ali nikada nismo pričali o tome”, posvjedočio je zaštićeni svjedok KDZ-051, plačući u sudnici Haškog tribunala.

Svjedok je kazao da su tokom tri i po mjeseca “to sve radile komšije”, ljudi koje je znao, zajedno sa “četnicima iz Pančeva”.

“Za to je znala kompletna srpska komanda, i policijska i vojna i četnička, zato što su to činili maltene svi”, naglasio je svedok.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske (RS), optužen je, između ostalog, za progon Bošnjaka i Hrvata iz Rogatice i još 19 opština širom BiH.

Stotine Bošnjaka, zatočenih u nehumanim uslovima u srednjoj školi “Veljko Vlahović”, prema iskazu svjedoka KDZ-051, svakodnevno su prebijani, mučeni, seksualno zlostavljani, izvođeni na prinudi rad.

Mnogi, koje su srpske snage odvele, naglasio je svjedok, nikada više nisu nađeni živi.

U logoru u školi, prema iskazu svjedoka, više puta je bio Rajko Kušić, komandant Rogatičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), koji je insistirao da ga zatočenici zovu “vojvoda”.

Svjedok je potvrdio da je sa Kušićem prije rata bio “veliki prijatelj”, ali i da “nije imao priliku” da mu kaže šta je učinjeno njegovoj porodici jer ga je Kušić “izbjegavao”.

Kušić je, kako je kazao svjedok, pred zarobljenicima govorio da “kasni sa čišćenjem Rogatice” i da “mora podnijeti izvještaj Palama i Karadžiću”.

Bošnjacima je, istaknuo je svjedok, prijetio “Bijelim orlovima” i Arkanovim ljudima koji su bili na Borikama.

Svjedok je izjavio da su Kušićeve snage od 22. maja 1992. tri mjeseca “bespomoćno granatirale” Rogaticu, iako iz grada “apsolutno nije bilo pucano” jer su u njemu bili nenaoružani bošnjački civili.

Karadžić je tokom unakrsnog ispitivanja govorio da je svjedok imao “privilegovan položaj” među zatočenicima u srednjoj školi.

“Morate pitati onoga ko vam je to rekao da li je privilegija kad je kompletna porodica silovana tri i po mjeseca, maltretirana i tučena… Nisam imao privilegije, nego su me tako premlaćivali da nisam mogao ići na prinudni rad. Umjesto mene morao je da ide moj sin od 13,5 godina da kopa snajperska gnijezda i ukopava leševe oko Rogatice. Tog dana je, na kraju, bio seksualno zlostavljan”, odgovorio je KDZ-051.

Na Karadžićevu sugestiju da tužioci podučavaju većinu svjedoka da ponavljaju iste rečenice o nestanku Bošnjaka u rukama srpskih snaga, KDZ-051 je pozvao optuženog da ga “ne vrijeđa”.

“Nikada me u životu niko nije učio šta ću govoriti. Ja vas ne mrzim, a ovde sam da pričam o svom bolu i onome što sam doživio – o tri i po mjeseca granatiranja i 17 mjeseci zlostavljanja od strane srpskih vojnika, srpske policije i četničkih jedinica iz Srbije”, kazao je svjedok Karadžiću.

Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskohercegovačkih opština, terorisanje civila u Sarajevu granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje talaca.

Nastavak suđenja zakazan je za utorak, 27. septembar ove godine, prenosi BIRN – Justice Report.

 

FENA

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Počelo “Kalesijsko ljeto”: Mališani uživali u igri sa …

Poništen Javni konkurs za prijem u radni odnos u JU BKC „Alija Izet …

VIDEO/Džemat Vukovije Gornje: Poklon umra za džematliju Alić Fehima

Lakić o nestanku struje: Uspostavlja se napajanje, moramo biti oprezn …

Završen drugi upisni rok u MSŠ Kalesija, upisano 50 učenika

CLOSE
CLOSE