Kalesija

Na Internacionalnom festivalu muzike Kalesijka Lamija Šišić osvojila zlato i proglašena apsolutnim pobjednikom

Zlato za maestralnu violinisticu Lamiju Šišić (15 g) uz klavirsku saradnju mlade pijanistice Meline Šišić na VIII Internacionalnom festivalu muzike “Primavera” održanom 21-24. marta 2024. godine.

Lamija Šišić je učenica VI razreda Osnovne muzičke škole Tuzla u klasi profesorice Nataše Kakeš. Na pomenutom festivalu Lamija je fantastičnom izvedbom Ysayeve Sonate za solo violinu op 27, br 2, i djela Saint-Saensa Introdukcija i Rondo Capriccioso od strane eminentnog žirija (Agneš Otašević, Vitalij Gulijčuk, Marko Josifoski) nagrađena specijalnom nagradom (100 bodova) i zlatnom medaljom.

Po završetku takmičenja, žiri je Lamiju odlikovao i Laureatom (apsolutnim pobjednikom) discipline Violina, a također i novčanom nagradom.

Festival je i ove godine okupio preko 500 učesnika iz Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine. Idealna prilika za mlade umjetnike da pokažu svoje znanje i vještine u nekoliko disciplina.

Lamija se zahvaljuje svojoj sestri, mladoj pijanistici Melini Šišić i profesorima na podršci.

“Čestitke svim učesnicima a posebno organizatorima ovog predivnog internacionalnog muzičkog festivala koji se odvija u divnom ambijentu Etno sela Stanišići. Pored brojnih osvojenih medalja u zemlji i inostranstvu za Lamiju je Primavera posebna zbog ljubaznih domaćina koji srdačno dočekuju i ranije i novije učesnike. Lamija od svoje sedme godine na Primaveri nastavlja nizati prijateljstva, divna poznanstva i uspjehe. Svaki trenutak u činu umjetničkoga je nemjerljiv i neponovljiv; na kojem god kraju svijeta se nalazili i u kojem god vremenu plovili, vrijednost i značaj razvijanja vještina i mudrosti, srca i duha nikada ne smijemo omalovažiti!” napisala je Lamijina sestra na svom Facebook profilu.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Dok mladi napuštaju BiH, Kalesijka Irma Jusufović odlučila se kao …

  Proljeće je, vratila se Bingo Roda!

  “Bosna” dočekuje ekipu NK “Orahovica 74”, …

  Putevi u BiH: Saobraća se po pretežno mokrom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (24. 4. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE