Kalesija 20°

Na hadž iz Živinica ove godine ide 27 vjernika

Putovanje u Mekku radi obavljanja pete islamske dužnosti 29.augusta krenut će prva grupa hadžija iz Bosne i Hercegovine. Sa podučja općine Živinice ide 27  hadžija s ciljem obavljanja određenih obreda posjete Kabi, najvećem islamskom svetištu.

hadz-2014

Hadž  je dužnost svakog muslimana koja je propisana  desete godine po Hidžri i predstavlja vrhunac, krunu u ibadetu. On zapravo u sebi objedinjuje tjelesnu i materijalnu vrstu ibadeta, a radi tog je propisan da se obavi bar jedanput u životu vjernika. Hadž kao i svaki drugi vid ibadeta sadrži u sebi veličanje i slavljenje Allaha, dž.š., čistoću duše, praštanje grijeha, očuvanje vjerske dosljednosti i ličnosti na način kojim je Allah zadovoljan.

Svaki musliman koji se sprema put Mekke i Medine potrebno je da ispuni određene preduvjete, s tim da mora najprije obezbijediti materijalna sredstva kako bi pokrio troškove hodočašća.

Pored svih obaveza koje muškarac je potrebno da ispuni  žena je dužna obaviti hadž, ali postoji određeni uvjet koji je potrebno da se ispuni.

U džamiji Islamskog centra u Živinicama, 24. Augusta,  održat će se ikrar dova. To je jedan od najznačajnijih događaja za sve buduće hadžije. Mnogi ajeti i hadisi govore o vrijednosti hadža. U obavljanju hadža muslimani imaju mnoge dunjalučke i ahiretske koristi. Po najprihvatljivijem mišljenju većine učenjaka, obavezno je odmah po sticanju mogućnosti obaviti dužnost hadža, nakon što se ispune uslovi za to. Dokaz tome je općenitost ajeta u kojem Uzvišeni Allah kaže: “Hodočastiti Hram dužan je, Allaha radi, svaki onaj koji je u mogućnosti…”

TV Živinice

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

JU Veterinarski zavod Tuzlanskog kantona izdaje upozorenje i preporuke …

Zašto visoke temperature uzrokuju glavobolje i šta možete učiniti …

Majke Srebrenice i preživjele žrtve genocida obišli mjesta masovnih …

Tragičan kraj: Pronađeno tijelo jednog utopljenika u Drini, za drugi …

Neumski hotelijeri zadovoljni sezonom, pronalazak kvalitetne radne sna …

CLOSE
CLOSE