Kalesija 16°

Na današnji dan dogodila se najveća rudarska nesreća u Bosni: U Kreki je tada poginulo 180 rudara

Nesreća u rudniku Kreka, najveća nesreća u historiji rudarstva u Bosni i Hercegovini, ali i bivšoj Jugoslaviji, dogodila se na današnji dan, 26. augusta 1990. godine.

Život je tu noć izgubilo 180 rudara, a prosjek godina smjene bio je 27. Bila je to najmlađa smjena ovog rudnika… Preživio je samo jedan rudar Smajl Imamović, koji je zadobio teške opekline, a nekoliko dana bio je i u komi.Iza poginulih komorata je ostalo 365 djece, a teško je opisati svu tugu i bol, koji su tih dana obavili tuzlanski kraj, ali i cijelu bivšu državu.

Zbog nesreće, danas je samo aktivna jama Dobrnja-Sjever, a jama Jug u kojoj se desila tragedija zatvorena je zauvijek. Prema istrazi Kantonalnog Tužilaštva TK iz 2006. godine utvrđeno je da je osnovni uzrok nezgode eksplozija oblaka ugljene prašine do koje je došlo nepravilnim miniranjem čelične podgrade.

U znak sjećanja na ovu rudarsku ali i ljudsku tragediju, svake godine u Rudnicima Kreka, uz prisustvo predstavnika ovdašnjih organa vlasti, odaje se počast poginulim rudarima, uz nadu da se slična tragedija nikada neće ponoviti.

(Radio Sarajevo)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Za Semira Karića nema limita: Biciklistička tura od Minhena do Kales …

  Putevi u BiH: Saobraća se po suhom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (24. 5. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (24. 5. 2024.)

  Lapsus band napravio muzički spektakl u Kalesiji

  CLOSE
  CLOSE