Kalesija 16°

Na današnji dan 2022. otvoren je Pelješki most: Šta kažu brojke i kako se to odrazilo na Neum

Na današnji dan, prije godinu dana, svečano je otvoren i u promet pušten Pelješki most koji povezuje jug Republike Hrvatske s ostatkom države.

Prema službenim državnim podacima, do 25. jula ove godine Pelješkim mostom prošlo je 2.305.537 vozila, a pritisak na granični prijelaz Neum znatno je pao.

FOTO: klix.ba

Prema podacima Hrvatskih cesta, u špici turističke sezone most u prosjeku dnevno prijeđe 13.880 vozila. U dosadašnjem dijelu godine mostom je prošlo 984.596 vozila. Najviše vozila od puštanja u saobraćaj bilo je u subotu 30. jula prošle godine, kada je njime prešlo 19.029 vozila.

Iz Policijske Uprave Dubrovačko-neretvanske županije kažu da je nakon otvaranja Pelješkog mosta saobraćaj preko graničnih prijelaza koji omeđuju neumski koridor (BIH) znatno smanjen.

Usporedba ukupnog saobraćaja od 1. jula do 26. jula ove i prošle godine preko graničnih prijelaza Klek i Zaton Doli, pokazuje smanjenje broja putnika za 64, a vozila za 67 posto.

Iako su mnogi u Bosni i Hercegovini predviđali crne scenarije za jedini bh. grad na moru kada je otvoren Pelješki most jer se očekivalo da će se smanjiti broj turista koji bi iz tranzita svratili u Neum, te prognoze nisu se ostvarile, a jedini bh. grad na moru ostvaruje rekordnu turističku sezonu.

Trenutno su popunjeni gotovo svi kapaciteti, a cijene su u odnosu na prošlu godinu više za oko 15 posto, što jedini bh. grad na moru i dalje čini cjenovno pristupačnijim od ostalih turističkih destinacija na Jadranu.

Turistička sezona u Neumu ove godine pokazuje odlične rezultate iako je ljetovanje u bh. biseru na Jadranu za ovu godinu skuplje za nekih 15 posto, kazao je viši stručni suradnik Turističke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona Ramiz Bašić.

Dodao je da su turistički radici prezadovoljni predsezonom i trenutnom popunjenošću turističkih kapaciteta (95 posto), a i za postsezonu se prave planovi.

Glavnina neumskih gostiju dolazi iz BiH, a jedan dio gostiju je iz Francuske, Njemačke, Austrije, Slovenije, Poljske, Češke, Slovačke, Srbije, a od ove godine povećan je i broj gostiju iz Republike Hrvatske.

U Neumu se nadaju da će za ovu sezonu doći do brojki iz 2019. godine.

klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Za Semira Karića nema limita: Biciklistička tura od Minhena do Kales …

  Putevi u BiH: Saobraća se po suhom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (24. 5. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (24. 5. 2024.)

  Lapsus band napravio muzički spektakl u Kalesiji

  CLOSE
  CLOSE