Kalesija 32°

Mustafa i Emina: “Za uspješan i sretan brak najbitnije je poštovanje, tolerancija, razumijevanje i naravno ljubav.”

IMG_2558Mustafa Brkić (71) i Emina Brkić (68) iz Kozluka, ove godine slave 50. godišnjicu braka. Kako kažu, za uspješan i sretan brak najbitnije je poštovanje, tolerancija, razumijevanje i naravno ljubav.

Prije ženidbe, njih dvoje ašikovali su pet godina. Mustafa je vidio Eminu kada je, po običaju, sa ostalim momcima hodao mahalom i zapazio je na sokaku, gdje su i ostale cure izlazile prije akšama.

Njihov zajednički život počeo je kada su se 1965. godine uzeli poslije vašera. Mustafa kaže da to uopšte nisu planirali, došao je na godišnji odmor, bili su na igranci cijeli dan, a na kraju vašera Mustafa je pitao Eminu da krene s njim, na šta je ona pristala.

-„Ja i moja Emina idemo u grupi, rekoh Emina mogli smo krenuti da se uzmemo, hajde kaže“, priča kroz smijeh Mustafa. „Noćili smo kod snahe, sutradan smo išli na vašer opet a potom za Beograd, pripremili su nam pilav, bili smo sedam dana u Beogradu, vratili smo se i oženili. Živjeli smo lijepo kako smo mogli živjeti u ono vrijeme“.

-„Običaj je bio da kada mlada dođe pred kuću, na ulazu je sa strane čekaju dva bokala puna vode koja će ona oboriti. Potom se mladoj stavi pod jednim pazuhom Mushaf, a u drugu hljeb. Donese se mladoj med kako bi se nagovjestio sladak život, a potom mladoženja stane na vrata i podigne desnu ruku kako bi mlada prošla ispod“, kaže Emina.

IMG_2550

Emina je, dok je Mustafa bio u inostranstvu čekala kod kuče, čuvala djecu, svekra i svekrvu, te radila na poljima.

-„Imamo dvoje djece, volimo da putujemo, bili smo više puta u Turskoj i Tunisu. Prije dvije godine smo obišli našu Bosnu, sedam dana smo proveli na putu, išli smo u Sarajevu, Mostar, Goražde. Planirali smo opet poslije ramazana drugu rutu. Za 50. godišnjicu braka imali smo želju da obavimo Hadž, ali eto nećemo moći, obaviti ćemo akoBogda“, priča Mustafa.

Na moje pitanja da li ljubav mijenja svoje oblike ili ona ostaje uvijek ista, Emina je rekla:
-„Ljubav je ljubav, pređe ona na djecu, moraš je dijeliti, ali ona ne prestaje. Ti ako nekoga voliš, voliš ga i gotovo, eto, ta je ljubav do života“.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Elvis Ćustendil priznao krivicu za ubistvo Amre Kahrimanović

U hitnoj službi JZU Dom zdravlja Kalesija povećan broj pacijenata sa …

RK Konjuh 29. jula počinje sa zvaničnim pripremama za novu sezonu

U julu XXVI. malonogometni turnir “Teočanski dani otpora”

U subotu nekoliko živiničkih naselja bez struje

CLOSE
CLOSE