Kalesija 19°

Muškarci više pričaju od žena, ali žene više vrijedi slušati

Suprotno uvriježenom mišljenju, muškarci govore više od žena, pokazalo je novo istraživanje. No ipak, kad žene govore, to je, kako navode stručnjaci, vrijedno slušanja, jer žene koriste raznovrsniji vokabular, a pritom govore promišljenije.

Psiholog Geoffrey Beattie iz Univerziteta Manchester pregledao je 56 studija u vezi sa muškom i ženskom komunikacije i otkrio da su čak 24 sugerisale da muškarci više pričaju, dok su samo dvije ukazivale na to da su žene te koje su brbljive.

Profesor Beattie zatim je proveo svoje istraživanje, snimajući razgovore o 50 različitih tema prije nego što bi dao volonterima test u kojem su trebali dopisati nedostajuće riječi u rečenicama. Žene su, istakao je profesor, teže pogađale riječi jer su bile pažljivije.

“Naprimjer, prilikom davanja komplimenata muškarci su skloni ka blagim i predvidivim riječima kao što su ‘lijepo’ i ‘dobro’. Tipičan muški kompliment može biti: ‘Izgledaš stvarno lijepo danas’. Žena će, međutim, vjerovatno reći: ‘Stvarno mi se sviđa tvoja jakna. Gdje si je kupio?'”, navodi Beattie.

Uglavnom, muškarci su nedostajuće riječi u testovima pogodili u 81 posto slučajeva, a žene su imale 71 posto. Rezultati između njih jedino su bili jednaki kad bi govorili o tekućim događajima.

Profesor Beattie je dodao kako su muškarci ti koji ćaskajući s društvom koriste višak riječi, a koje ne donose nove informacije, prenio je Daily Mail.

Sarajevo-x.com

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Najbolje juniorske ekipe dolaze u Kalesiju, igra se završnica državn …

  Za Semira Karića nema limita: Biciklistička tura od Minhena do Kales …

  Putevi u BiH: Saobraća se po suhom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (24. 5. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (24. 5. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE