Kalesija 15°

MONTK: Mart će biti mjesec borbe protiv vršnjačkog nasilja

Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona najavilo je kampanju pod nazivom “Mjesec mart kao mjesec borbe protiv vršnjačkog nasilja u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona”. Kampanja je ovo koja je prijeko potrebna na našem području s obzirom na sve češće pojave i slučajeve nasilja u školama, kazali su nadležni.


“Nasilje ne proizilazi iz škola. Škole su žrtve nasilja. Korijeni nasilja su u društvu.”, kazao je Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona dodavši da je upravo zbog toga važno raditi prvenstveno na osvještavanju.
Nakon eskalacije nasilje u Osnovnoj školi Lukavac Grad urađeno je mnogi aktivnosti, kažu iz resornog ministarstva, a sve u cilju pravovremenog djelovanja.
“Izmijenili smo zakone o osnovnom i srednjem obrazovanju. Usvojili smo osam podzakonskih akata. Donijeli smo pravilnike o saradnji sa roditeljima, ali i o disciplinskoj odgovornosti.”, naglašava ministar. Dodao je još da je u proteklom periodu 700 nastavnika sa ovog područja  prošlo stručno usavršavanje iz oblasti koje se odnose na prevenciju vršnjačkog nasilja, a sa aktivnostima će se nastaviti u martu. “Niz programa je u planu.  Promocija kulture i poštovanja. Predavanja, seminari. Cilj je da učenici razumiju šta je vršnjačko nasilje.”, kazao je Omerović. Cilj je kroz kampanju razviti, prije svega,  nenasilnu komunikaciju. Takav vid komunikacije posebno je primjetan na društvenim mrežama zbog čega će škole raditi i na tome da, kada se uoči nasilje na društvenim mrežama od strane učenika, da se isti učenik sankcioniše.

(Tuzlanski.ba)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sport spaja ljude, nacije i generacije: Košarkaši ugostili ekipe iz …

  Putevi u BiH: Zabranjen saobraćaj za vozila preko 5 tona na granično …

  Servisne informacije iz Živinica (16. 4. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (16. 4. 2024.)

  Pucnjava u Lukavcu, jedna osoba smrtno stradala

  CLOSE
  CLOSE