Kalesija 18°

Mladi inžinjer iz Gračanice Asim Pedić pravi robote koji dostižu cijenu od 250.000 eura

Kada je diplomirao na Elektromašinskom fakultetu, mladi inžinjer Asim Pedić iz Gračanice imao je dva izbora – spakovati kofere i, poput hiljada mladih, otići u druge razvijene zemlje, ili ostati u svojoj državi pa pokušati ostvariti studentski san – konstruirati nešto što će pomoći ljudima.

Te 2019. u skromnim uvjetima, ali s jasnim ciljem Pedić je, s grupom inžinjera, krenuo u proizvodnju industrijskih robota. Kao mlad inžinjer imao je nesebičnu pomoć oca Ameta, iskusnog metalca, pa su započeli proces robotizacije iz Gračanice.

Nakon što su proširili proizvodni prostor svoje uspjehe prezentirali su i na 12. sajmu poduzetništva i obrta “Grapos Expo”, piše Avaz.

Štand na kojem je dominirao veliki robot za zavarivanje, a do njega manji koji je kuhao kafu i usluživao brojne posjetioce izazvao je oduševljenje mnogih.

U Pedićevoj firmi „Metron Automation“ proizvedeno je u posljednjih godinu i po više od 30 robota, a jedan košta oko 250.000 eura. Trideset posto robota je izvezeno u susjedne zemlje, ostatak je u Bosni i Hercegovini.

Sada su planovi veći. Za njegovu firmu i robote iz Gračanice čulo se nadaleko, pa su se i vlasnici autoindustrije iz Njemačke zainteresirali.

Podsjetimo, roboti gračaničke firme Metron Automation posluživali su kafu posjetiocima 12. međunarodnog sajma poduzetništva i obrta GRAPOS EXPO 2023, koji se održava u Gračanici.

Osnivač firme “Metron Automation” Asim Pedić rekao je a su za predstavljanje na tom sajmu izdvojili četiri robotske ćelije. Osim posebne atrakcije robota konobara, tu je i robotska ćelija za zavarivanje, zatim za opsluživanje CNC mašina, kao i jedan robot koji vrti reklamu firme.

Pored toga, na sajmu su i mladi inženjeri ove firme koji će predstaviti ostale projekte na kojima rade, piše Avaz.ba.

(TIP)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Oružane snage BiH obilježavaju 18 godina postojanja

  Obavještenje korisnicima prava na novčanu egzistenciju

  Ženska fudbalska reprezentacija BiH danas protiv Slovenije: Na spisku …

  Emina Dervišević dobila Evropsku nagradu u medicini, posvetila je po …

  VIDEO/Održana Centralna rasprava o Nacrtu budžeta: Oko 120 prijedlog …

  CLOSE
  CLOSE