Kalesija 19°

Minsk: U terorističkom napadu 11 mrtvih, 126 ranjenih

U eksploziji na stanici metroa u Minsku u ponedjeljak je poginulo 11 osoba, a 126 ih je prebačeno u bolnicu, od kojih se 22 nalaze u kritičnom stanju, saopćio je u ponedjeljak uvečer bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko. Lukašenko, koji je ranije rekao da je podrivanje mira i stabilnosti cilj onih koji su odgovorni za eksploziju, nije isključio ni mogućnost da je teroristički akt organiziran izvan zemlje, prenosi agencija Itar-Tass.

Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev ponudio je pomoć bjeloruskom kolegi u provođenju istrage o napadu, a Lukašenko je najavio da će ruski specijalci vjerojatno već u utorak stići u Bjelorusiju.

Ured državnog tužitelja Bjelorusije i službeno je u ponedjeljak uvečer snažnu eksploziju, koja se dogodila oko 18 sati po lokalnom vremenu, okvalificirao kao teroristički akt.

Državna televizija je u međuvremenu saopćila da je eksplozivna naprava imala snagu ravnu jačini pet do sedam kilograma trinitrotoluola (TNT) i da je, sudeći po rezultatima preliminarne istrage, najvjerojatnije bila postavljena ispod klupe za odmor na stanici metroa.

Tokom hitnog sastanka s dužnosnicima, Lukašenko je pozvao državne sigurnosne službe da “prevrnu cijelu zemlju” i pronađu odgovorne za napad, a zatražio je i od ministra obrane da provjeri da li neki eksplozivi možda nedostaju u vojnim skladištima.

Snažna eksplozija dogodila se na stanici metroa Oktobarska u samom centru bjeloruske prijestolnice, na samo 100 metara od rezidencije predsjednika Lukašenka.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Najbolje juniorske ekipe dolaze u Kalesiju, igra se završnica državn …

Za Semira Karića nema limita: Biciklistička tura od Minhena do Kales …

Putevi u BiH: Saobraća se po suhom kolovozu

Servisne informacije iz Živinica (24. 5. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (24. 5. 2024.)

CLOSE
CLOSE