Kalesija

Ministar sigurnosti Ahmetović poručio bivšim logorašima: Ne putujte izvan BiH, ne izazivajte sudbinu

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović savjetuje državljanima Bosne i Hercegovine, koji su tokom agresije na našu državu završili u srbijanskim zatvorima i u vrijeme zatočenja, makar i pod prinudom, potpisivali kojekakva priznanja (a takvih nije zanemarljiv broj), da se okanu putovanja izvan BiH, napose u Srbiju.

Ostajte ovdje

„Sve dok se sporazumi koje je BiH potpisala sa Srbjiom, a tiču se pravosuđa, u praksi doslovno ne počnu primjenjivati, ne savjetujem građanima BiH, koji su za vrijeme rata bili zatočeni u srbijanskim logorima, putovanja izvan granica BiH. Ne treba izazivati sudbinu”, izjavio je u subotu Ahmetović za Oslobođenje.
Podsjeća, vukovarski branitelj Tihomir Purda je uhapšen u Orašju, budući je za njim bila raspisana crvena potjernica. Sad, pitanje je, da li je Srbija raspisala potjernice za recimo Vahidom Karavelićem i Salihom Malkićem, generalima Armije BiH, svojevremeno zatočenicima logora u Sremskoj Mitrovici. Prvi je, u potresnoj ispovjedi za naš list, rekao kako je potpisao 45 stranica priznanja, optužnice, i da mu ni na kraj pameti nije putovati u Srbiju.
Ministar pravde BiH Bariša Čolak smatra da je Sud BiH trebalo da pričeka sa donošenjem nepravosnažne odluke o izručenju Tihomira Purde Srbiji, jer srbijanske pravosudne vlasti još mogu obustaviti krivično gonjenje i povući zahtjev za njegovo izručenje, nakon saslušanja naredne nedjelje u pritvoru u BiH.
“Neobično je da je Sud donio takvu odluku, iako nije bio vezan ekstradicionim rokom, s obzirom na to da je Srbija zatražila Purdino saslušanje posredovanjem Tužilaštva BiH”, rekao je Čolak i dodao da saslušanje omogućava da srbijansko pravosuđe zaustavi gonjenje i povuče zahtjev za izručenje.
Na pitanje kako će postupiti ako Apelaciono vijeće Suda BiH o izručenju Purde odluči kao i prvostepeno, Čolak je rekao da to zavisi o samom ekstradicionom spisu.
„Spis mora sadržavati sve pojedinosti u vezi s molbom za izručenje, što uključuje i dokaze o osnovanoj sumnji da je lice počinilo zločine”, rekao je Čolak.

oslobodjenje

(Istočna Bosna)

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE