Kalesija 28°

Milorad Dodik: I međunarodna zajednica umorna od BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da, racionalno gledano, BiH nema hemiju i bazični konsenzus za svoje postojanje, te naglasio da u ovakvim uslovima ni međunarodna zajednica ne može da reaguje, jer je i ona umorna.

“I oni su shvatili da u BiH nisu napravili održivu zemlju. BiH ne može da se održi na volji drugih, mora da se održi na svojoj volji, na korespondentnoj volji tri naroda u BiH”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH je u fazi raspadnja, stvari ne funkcionišu, a Dejton je davno srušen kada je riječ o mnogim pitanjima.

“U takvoj atmosferi očekivati da ovdje teče med i mlijeko i da je jedino neupitna BiH samo je za ljude koji imaju višak emocija, ništa drugo”, rekao je Dodik večeras za Radio-televiziju Republike Srpske.

On je istakao da se međunarodna zajednica više ne bavi ni Federacijom BiH zato što je potpuno zamorena jednom atrofiranom situacijom, koja u suštini u FBiH izgleda bezizlazno.

Kada je riječ o odlasku političkih lidera iz BiH u Brisel krajem juna povodom razgovora o odluci “Sejdić-Finci”, Dodik je ponovio stav Srpske “koji je jasan i koji se neće promijeniti” – neposredan izbor, odnosno da Republika Srpska bira jednog člana Predsjedništva BiH.

“Nećemo da člana Predsjedništva BiH biramo u parlamentu, već ćemo ići na izbore da ga biramo neposredno. Mi ispunjavamo odluku i Evropa nam ne može reći da se ne ponašamo u skladu sa odlukom. S druge strane, nemamo volju da uvažimo probleme u FBiH i da modeliramo svoj politički sistem zato što u FBiH nešto ne funkcioniše. To nas apsolutno ne zanima”, poručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li Srpska može očekivati boljeg političkog sagovornika u predsjedniku Saveza za bolju budućnost Fahrudinu Radončiću nego do sada u lideru SDA Sulejmanu Tihiću, Dodik je rekao da bez obzira na to “ko se tamo nađe” treba braniti interese Srpske.

Kada je riječ o predstojećim lokalnim izborima u Srebrenici, Dodik je ponovio da Srpska ima jedinstvenog kandidata.

“SDS je prihvatio kandidata SNSD-a i očekujemo da i druge stranke to učine”, istakao je Dodik.

On je poručio Srbima u Srebrenici da, s obzirom na to da se u ovoj opštini vodi snažna kampanja za registraciju Bošnjaka, to znači da i Srbi moraju da izađu na izbore i registruju se na isti način.
Srpska ponovo na vrhu dnevnog reda politike u Beogradu

Predsjednik Republike Srpske izjavio je da je poslije dugo godina Srpska ponovo na vrhu dnevnog reda politike u Beogradu, što je pokazalo i formiranje vlade u Srbiji.

Dodik je naglasio da je za Srpsku važno koja će vlada biti u Srbiji, jer Srpska ne može da prihvati da se tamo nalaze oni koji su pokazali loš odnos prema njoj.

“Minimalno što možemo da uradimo jeste da iskažemo protivljenje. Na sreću, naš stav ima neku snagu tamo. To je uspjeh, jer je Beograd dugo potiskivao i nije posmatrao Srpsku sa stanovišta javne pažnje”, rekao je Dodik.

On je istakao da je veoma važno da Srbija bude od koristi za Srpsku, ističući da je kao predsjednik Srpske spreman za saradnju.

“Nemamo ništa protiv više Srbije u Republici Srpskoj, ali bismo isto tako bili sretni da ima i više Srpske u Srbiji. Ako postoji volja sa druge strane, i mi smo spremni da doprinesemo realizaciji tog cilja”, poručio je Dodik.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džemat Miljanovci pokrenuo akciju izgradnje dječijeg parka

Komunalac Kalesija i ove godine obezbijedio sredstva za nabavku komuna …

Viši inspektor Dragan Lukanović: Marš mira – Odjek želje da …

MZ Jajići organizuje izložbu fotografija nastalih u periodu od 1960 …

UM “Trik”: Likovni natječaj na temu “Rodna ravnopra …

CLOSE
CLOSE