Kalesija 12°

Meša Pargan: Bh. mediji bi iz posljednjih američkih izbora mogli naučiti bar jednu lekciju…

Književnik i novinar Mehmed Meša Pargan na svom Facebook profilu objavio je komentar a s ciljem da ukaže na greške medija u Bosni i Hercegovini.

Komentar prenosimo u cijelosti:

BH mediji bi iz posljednjih američkih izbora mogli naučiti bar jednu lekciju:

Ako neko plasira laž ili smutnju, ako potencijalno izaziva rasnu, vjersku ili etničku mržnju (makar to bio predsjednik), medij ima obavezu (ne samo pravo, već zakonsku obavezu) da spriječi prenošenje takve informacije, jer ona može imati dalekosežno loše posljedice.

Naši mediji se utrkuju da izjednače važnost Dodikovih laži, sijanje mržnje i pozivanje na negiranje nacije, jezika, države, sa svim ostalim pojavama u zemlji. To se zove sa dva imena: prvo je neprofesionalizam, a drugo prostitucija.

Naši mediji i urednici kao da uživaju da po njima neko gazi, urinira i smatra ih manje vrijednim. Jer, važni su klikovi. Klikovi koji su vas, dragi urednici, već obraza koštali! A nas, još malo, pa opstanka.

Zašto mi je važno šta misli Milorad Dodik, ako je jučer negirao moj identitet i najavio rušenje moje zemlje?

Važno mi je šta misle moji prijatelji, koji će se tome suprotstaviti. Današnji bh mediji, davanjem jedne trećine medijskog prostora divljaku iz Laktaša, otvoreno sudjeluju u otvorenom pokušaju nove agresije na domovinu Bosnu i Hercegovinu! Ko će našim urednicima reći da imaju obavezu da isključe njegov govor? Jer je objavljivanje i prenošenje laži, govora mržnje i prijetnji, odgovornost medija, a ne samo onoga ko to govori.

Da li je uopće moguće doprijeti do mozga našeg prosječnog urednika? Ljudi kao da su omađijani. Naravno, čast vrsnim izuzecima, koji čuvaju čast profesiji!

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Emir Halilović učenik generacije JUMS Elektrotehnička škola Tuzla

Kada će početi izgradnja autoceste od Tuzle do Doboja? Šest općina …

Subota, 1. juni, Dan žalosti u Kalesiji

U školske objekte na području Kalesije izdvojeno oko 360.000 KM

Učenici PŠ Hrasno Donje posjetili područnu ambulantu

CLOSE
CLOSE