Kalesija

Mehmed Pargan: Vakcine ponosa ili parada srama

Logično je što smo tužni danas, jer dan poslije obilježavanja Dana nezavisnosti jedine nam države, pokazujemo u praktičnom životu da ovisimo o mnogo čemu, pa i o Beogradu, od kojega smo se razdružili prije tri decenije. Danas u Sarajevo dolazi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Mnogo toga znamo o njemu i besmisleno je to ponavljati, osim ako želimo postići u ovom trenutku određeni cilj. Znamo odakle je ponikao, kako je rastao i u šta je izrastao. I to je dovoljno da znamo (da ga se pazimo).
Međutim, današnji njegov dolazak u Sarajevo, govori nam mnogo, ako smo kadri bez pjene na ustima, tumačiti taj dolazak:


-Vučić je (nažalost) prvi i jedini koji je ponudio i dao vakcine Bosni i Hercegovini (nigdje na vidiku nema Zapada koji nas čuva, hrani i brani – drži u protektoratu i ne da da izrastemo u uspješnu evropsku zemlju; niti braće sa Istoka; a u planovima Turaka, koji nam poručuju da vole Bosnu više nego sebe i iz čijih dova ne izlazimo, nema nas ni sa desetak hiljada doza, iako sami raspolažu milionima, a već su u fazi pokretanja vlastite proizvodnje vakcine)
-Vučić dolaskom u Sarajevo želi nam ‘u brk’ poručiti da je vodeći lider na Balkanu jer jedino on može da pomogne (a svima je jasno da je njegova politika i miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, proizvela paralizu države, koja nema mehanizme ni snagu da nabavi čak ni vakcine – politički karcinom Beograd-Banja Luka, isisava esencijalno tkivo ove zemlje, a hranjen je turbo punjenima iz Zagreba)
-Vučić svojom posjetom pokazuje koliko je politički establišment u našoj zemlji bespomoćan i koliko smo zapravo ovisni o drugima, pogotovo Srbiji (koja još uvijek krije ratne zločince; čuva i razvija ideologije ratnih zločina i glorifikuje zločince; krade resurse Bosne i Hercegovine, zahvaljujući domaćim izdajnicima, koji žele da se dodvore upravo Vučiću – kada bi platila Srbija svoje dugove Bosni i Hercegovini, mi bismo mogli napraviti najmoderniju tvornicu za proizvodnju vakcine i za nekoliko mjeseci Srbiji pokloniti vakcine za kompletno stanovništvo)
-Vučićev dolazak u Sarajevo je pokazao da on uvažava Sarajvo kao glavni grad Bosne i Hercegovine. Bez obzira na sve što se dešavalo posljednjih godina, a što svi znamo i ne bih da ovoga puta to ponavljamo. Sada je pitanje: zašto članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda, koji će se danas dočekati Vučića, dopuštaju da treći član kreira sliku o Bosni i Hercegovini u Beogradu. Ako je Vučko došao u Sarajevo i donio vakcine, zašto Šefik i Željko nisu pet puta godišnje u Beogradu (jednom odnesi darove, drugi put zahtjeve za izručenje ratnih zločinaca, treći put zajedničke projekte, a četvrti put zahtjev za vraćanje dugova). Nažalost, naša politika i diplomatija zatvorile su se u sarajevsku kotlinu i odumiru u vlastitom smradu inertnosti. Od smoga potpune inertnosti, jedva povlače svoje udove. Jedini pokret koji čine u ovom opijenom stanju je onaj koji pravi ruka, noseći štošta u vlastiti džep). A Vučko im danas pokazuje kako za interese svoje države, pokazivanja svoga ponosa i liderstva, nije teško doći i donijeti sepet vakcina. I oboriti sve naše teze da Srbija temeljito, sistematski i na duge staze uništava Bosnu i Hercegovinu. Ko će nam sada vjerovati da je to tako? Ko nam je prvi pomogao? E, sada je red na nas, da mi pokažemo ponos i uzvratimo Srbiji. Da joj se zahvalimo! Jer ovim gestom Srbija to zaslužuje! Bez obzira šta je pozadina. treba se narodu Srbije zahvaliti, a ni našim političarima i diplomatama niko ne smeta da imaju svoje ciljeve, pozadinu, planove i strategije. Treba da uslijedi naša diplomatska prijateljska ofanziva. Naši političari i diplomate su kao uvrijeđene mlade, Dodik nešto progovori u Srbiji a oni počnu da se ljute, umjesto da i sami odu tamo i pozovu predstavnike Srbije u Sarajevo, nama ne treba ljutnja – oni su diplomate, a ne taksi vozači, koji se naljute kada se neko prestroji u njihovui traku. Interes države mora prevazići slabosti i ljutnju naših političara i diplomata.
-dolaskom u Sarajevo, Vučić jasno govori da nema gdje drugo otići, gdje će ga smatrati moćnim liderom. Zato je dolazio i devedesetih iznad Sarajeva. Da bi ga se smatralo moćnim i smjelim i na temelju toga je napravio svoju karijeru – sto muslimana za jednog Srbina; sada 5.000 vakcina za tri miliona muslimana… Da li smo mi sposobni staviti u funkciju tu njegovu potrebu da bude tu i da mu se čestita na smjelosti? Najposlije, Bosna je zemlja njegovoga porijekla i Vučića se treba pozvati, kao i sve druge, da jača svoju (pra)majku, pa makar i na način da je ne slabi i ruši. Današnji dolazak se treba tumačiti jedino tako: vraća dug Bosni koja mu je sve dala!
-susretom sa članovima Predsjedništva i izdizanje na visoki nivo, Vučić i Dodik šalju poruku da je drugi entitet, sasvim druga priča (po njima čak i druga država) kojoj ne treba ovakva sadaka, praćena halabukom, jer postoji već sistem u kojem taj entitet prividno ima sve što mu je potrebno (iako nije ni izbliza tako). Republika srpska ima saradnju sa Beogradom, sa Srbijom i ako i vi u Sarajevu prihvatite podaništvo, bit će i vama lijepo. Prihvatanje pet hiljada vakcina je za početak odličan korak!
-dolazak Vučića može biti značajna šansa, ako se u Sarajevu probudi pamet, ali, kako je hodža u potoku vidio, ovaj dolazak će biti samo doprinos daljem gubljenju ponosa, nezavisnosti, identiteta…

Svakako, razumijem one koji kažu da ne bi primili Vučićevu vakcinu, makar umrli od kovida. Da im dijete umire, uzeli bi je i od crnog Vučića!
Razumijem i nas koji kažemo da zbog ponosa nismo trebali uzeti vakcine. Ponos je hrana, a hrana nekada zna da ubije ako se uzima u nerazumnim količinama. I dalje, sve znajući, ja ovu donaciju ne bih uzeo, prije nego smijenim desetine i stotine onih koji su odgovorni za nenabavljanje vakcina.
Ali, razumijem i članove Predsjedništva, koji su ukazali dobrodošlicu predsjedniku susjedne zemlje i zahvalili mu se za 5.000 doza. Bosna je u ovom trenutku, zarobljena kao i 1992. godine. Tada embargo na naoružanje, sada na: ulazak u EU; na vakcine; na… Nekada se ponos mora pogaziti da bi se ljudi spašavali. Bilo bi dobro da se i drugi (koji blokiraju rad naše zemlje) pokažu i pošalju vakcine. Neka Hrvatska pokaže koliko joj je stalo do prijateljske Bosne, koja kupuje 20 % njene industrijske proizvodnje. Zašto oni ne pošalju 100.000 doza, da bar cijepe HDZ Hrvate, ako ne žele sve ostale. Čak i njih su otpisali. A Vučko nije!
Jedva čekamo taj Brisel i Berlin, da kažu kako im je Bosna priroritet (pod njihovim smo protektoratom), pa da nam prodaju milion doza, makar i po duploj cijeni; Amerika milion, Turska ‘bratskih’ pola miliona i to je to. Ostalo će moći Vučić, u još dva tri sepeta donijeti u Sarajevo. Poželi on tako doći ovamo, s vremena na vrijeme, da odozgo vidi Sarajevo.
Da nam je dragi Bog na pomoći!

Piše Mehmed Pargan

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Muslimani večeras dočekuju Lejletu-l-berat, noć u kojoj se ispisuje …

  Košarkaši sutra nastupaju: Juniori domaćini, ostale selekcije putuj …

  Kalesijski odbojaši upisali još jednu pobjedu

  Kako konzumiranje jaja može uticati na gubitak težine?

  BKC Kalesija: U ponedjeljak promocija izuzetno vrijednog djela BOSANSK …

  CLOSE
  CLOSE