Kalesija

Među najugroženijim profesijama u našoj zemlji je novinarstvo

Svakodnevni napadi, tužbe za klevetu bez osnova, ugrožavanje slobode izražavanja, samo su neki od problema kojima su novinari izloženi. Protiv takvih stvari moguće se boriti samo zakonskom regulativom.

Položaj novinara u našoj zemlji nikada nije bio teži i lošiji. U posljednje vrijeme novinari su izloženi čestim napadima a novinarska profesija svedena je na najniže grane u odnosu na sve prethodne sisteme koji su bili snazi u našoj zemlji, mišljenja su medijski radnici.

Za većinu stvari koje im se svakodnevno dešavaju, smatraju u Sindikatu krivi su sami. Protiv takvih stvari novinari se mogu boriti isključivo pravnim i sindikalnim metodama te zakonskom regulativom. Dobar način borbe, mišljenja su medijski radnici, je ne sakrivanje problema i ostavljanje istog ”pod tepih”.

Zbog toga je novinarima u Tuzli predstavljena brošura ”100 prvih pitanja o pravima medijskih radnika u BiH” koja sadrži osnovna upustva šta treba uraditi u slučajevima radno-pravnih sporova, ugrožavanja slobode izražavanja, primjene zakona o slobodi pristupa informacijama te zakona o kleveti.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Kozji sir proizveden u Tupkoviću osvojio gurmane širom svijeta: Za k …

  U petak panel diskusija “Nasilje nad ženama i djevojčicama na …

  Priča žene iz BiH obilazi region: Muž me ukr'o, kičmu sam lomila, …

  Putevi u BiH: Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja za putn …

  Servisne informacije iz Živinica (5. 12. 2023.)

  CLOSE
  CLOSE