Kalesija 28°

Među pljačkašima nakita vrijednog tri miliona eura i bh. državljanin

Policija je u koordiniranoj akciji na osnovu italijanskog evropskog naloga za hapšenje privela četvoricu hrvatskih državljana i jednog državljanina Srbije koje povezuje s ovom pljačkom, piše “Jutarnji list”.

Među uhapšenima je 60-godišnji Vinko Tomić, državljanin Hrvatske i BiH, osoba koju u međunarodnim policijskim krugovima pod nekoliko različitih identiteta povezuju s brojnim spektakularnim pljačkama širom svijeta.

Nastavak priče o spektakularnoj krađi dijamanata i nakita iz kolekcije katarskog šeika Hameda bin Abdulaha el-Tanija (Hamada bin Abdullaha al-Tani), koju su u Duždevoj palači u Veneciji 3. januara ove godine počinili pripadnici poznate bande “Pink Panther”, odvijao se u četvrtak u Zagrebu.

Riječ je o pljačkama u Londonu, Las Vegasu, Hong Kongu, Honolulu, Švicarskoj, Monaku, od kojih je svaka teška po nekoliko miliona dolara. Osim Italije, Tomića traži i Švicarska, takođe zbog krađe nakita vrijednog 8 miliona švicarskih franaka, u martu 2011. u Baselu, s izložbe “Baselworld 2011.”

“Moje su selo u Zvorniku napali 1992. i potpuno ga uništili. Cijela mi je porodica preko noći ostala na cesti. Jedina mi je nada bila da odem iz zemlje i učinim sve da pomognem porodici da preživi”, pisao je Vinko Tomić još 1995. godine sudiji na Havajima pred kojim je odgovarao za pljačku satova vrijednih više miliona maraka.

Kada je riječ o ukradenoj robi, riječ je o vrijednim starim indijskim komadima nakita koje je šeik el-Tani posudio Italijanima za izložbu. Osim Tomića, u Hrvatskoj su u protekla dva dana uhapšeni Želimir Grbavec (48), Zvonko Grgić (43) i Vladimir Đurkin (48), a na Bajakovu je uhapšen i jedan od dvojice njihovih srbijanskih saradnika.

Istraga je pokazala da se alarm u palači aktivirao s minutom zakašnjenja. Zanimljivo je da su lopovi ostavili deset puta skuplju ogrlicu, a istražitelji pretpostavljaju da su time htjeli onemogućiti da se odmah nakon paljenja alarma uoči gdje je i šta je ukradeno.

Laganim korakom su se, kroz masu turista, iskrali iz palače, a kada se upalio alarm, pobjegli su u susjednu ulicu. Stručnjaci kriminalistike pretpostavljaju da su odmah nakon krađe u prostoru palače ukradene stvari krijući proslijedili trećem pomagaču, koji tog jutra nije bio ni blizu prostorije u kojoj se dogodila pljačka.

Nakon što su Italijani i službeno aktivirali evropske naloge za hapšenja, proizlazi da je vrijedne eksponate uzeo lično Tomić, a ostali su mu ili pomagali tokom pljačke ili kasnije pri skrivanju.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Lijep gest: Obnovili ispisana imena na spomen obilježjima na Lisači

BiH: Sedam žena ubijeno u prvih šest mjeseci ove godine

Sjećanje na Hatidžu Mehmedović, majku koja je simbol borbe za istin …

Na Kameničkom brdu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve …

Strast prema numizmatičkom sakupljanju: Priča o mladom kolekcionaru …

CLOSE
CLOSE