Kalesija

Mediji iz RS-a obmanju javnost: Načelnik Omerović doveo vehabije u Kalesiju

Samonazvani predstavnici povratnika srpske nacionalnosti u općini Kalesija već mjesecima obmanjuju medije u manjem bh. entitetu.
Glas Srpske i RTV BN, ali i drugi mediji u RS-u, su proteklih mjeseci nebrojeno puta dopingovani lažnim informacijama iz Kalesije.
Predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Agrorazvoj” iz Gojčina kod Kalesije, Milisav Garić, je jedini izvor informacija kojima raspolažu ovi mediji kada je u pitanju općina Kalesija.

Kalesija Online je nekoliko puta upozorila na lažne Garićeve dojave, a njegovo “dopisivanje” sa Dodikom i druge slične “igrice” nismo smatrali ozbiljnim da zauzimaju prostor na našem portalu.
Kalesija, prvi oslobođeni grad u BiH u protekloj srpskoj agresiji, je “trn u oku” medija RS-a, a to potvrđuje vijest koju su plasirali u srijedu (04. januara 2012.).
Oni raspolažu “informacijom” da je načelnik općine Kalesija, Rasim Omerović, planski doveo vehabijski pokret u Kalesiju, sa ciljem da protjera srpske povratnike.

Sa ciljem da čujemo komentar druge strane, do koje navodno nisu uspjeli doći mediji iz RS-a, kontaktirali smo načenika Omerovića.
“Čuo sam za tu vijest, mada nisam upoznat sa detaljima. Nije ovo ni prva a vjerovatno ni posljednja vijest koju objavljuju a da nema nikakve veze sa činjenicama” – rekao je Omerović.

“Razmislit ćemo da li da pošaljemo dopis medijima koji su to objavili. Čista provokacija sa njhove strane, a plašim se da bi naš odgovor proizveo njihovu novu reakciju” – istakao je za Kalesija Online načelnik općine Kalesija, Rasim Omerović.

 

Kalesija Online će u narednom periodu pratiti pisanja medija iz RS-a koja se odnose na Kalesiju, kao i eventualnu zvaničnu reakciju iz općine Kalesija.

 

Admir Karić

 

Pratite Kalesija Online na Facebooku

*****

 —-Prenosimo tekst koji je 04.1.2012. objavljen u Fokusu…

Dolazak vehabija u selo Gornja Dubnica, na prijeratna srpska ognjišta, najvjerovatnije su pomogle i opštinske vlasti Kalesije, jer su pod plaštom pomoći povratnicima gradile put prema ovom selu, smatraju srpski povratnici u Kalesiju.

– Nakon više od deceniju indiferentnog odnosa prema malobrojnim Srbima povratnicima, vlasti opštine Kalesija počele su da grade put u mjestu Gornja Dubnica u dužini oko tri kilometra. Znajući da se u tom dijelu sela nije desio povratak prijeratnih stanovnika, vjerovali smo u priču da se sve radi zbog izvorišta vode i ekoloških projekata. Međutim, sada nam je jasno šta je pozadina svega toga – kazali su oni.

Kako su istakli, u izgradnju puta uloženo je više od 50.000 maraka, a cijeli projekat je finansirao Fond za povratak BiH.

– Načelnik opštine Kalesija, Rasim Omerović, obmanuo je javnost i zloupotrijebio sredstva, jer ih je tražio za pristupne puteve Srbima koji žive na području Dubnice – naglasili su oni. Prema njihovim riječima, posljednju godinu dana primijetno je sve veće prisustvo vehabija, koji su se naselili jer su došli do devastiranih kuća i zemljišta po veoma povoljnim cijenama.

– Na ovom dijelu podmajevičkog sela vlasti su vršile opstrukciju kako se ne bi obnovila nijedna kuća Srbima. Zbog toga je samo ostalo da idu sa svojim prijeratnih ognjišta, trbuhom za kruhom. U Gornjoj Dubnici sada je prisutno oko 50 porodica, koje imaju maksimalnu podršku lokalnih vlasti koje tehnički i na svaki drugi način nastoje da ojačaju i ohrabre naseljavanje vehabija – kazali su oni.

Kako su naglasili, zbog dolaska vehabija sve prisutniji je strah među srpskim porodicama, koje uglavnom čini starija populacija.

Oni ukazuju da je načelnik Omerović odavno prijatelj s ljudima koji su povezani s terorizmom. U februaru prošle godine Samir Šehić ŠehaMeho Mustafa Đedović, te Rasim Zulić, kojima je SIPA pretresala kuće zbog sumnje da su povezani s terorizmom, posjetili su kalesijskog načelnika Omerovića. U pretresima njihovih kuća oduzeti su CD-ovi, sablja, te vještačko đubrivo, koje je navodno korišteno za pravljenje ekploziva. Tada je Omerović izrazio žaljenje zbog svega što je učinjeno ovim licima i rekao: “Sve ove ljude dobro poznajem i garantujem da su čisti.”

Juče nismo mogli razgovarati sa načelnikom Omerovićem, koji je član SDA, jer je, navodno, cijeli dan bio na sastancima. Pomoćnik načelnika, Hazim Jusufović, kazao je da je put izgrađen 2009. godine, a da su vehabije počele da kupuju srpske kuće i zemljište prošle godine.

– Sredstva u put u Gornjoj Dubnici uložena su prije njihovog dolaska i to nije povezano s njima – kazao je Jusufović.

On je kategorično odbio bilo kakvu povezanost opštinskog rukovodstva s dolaskom vehabija u ovu opštinu.

– Sigurno je da Opština i načelnik nemaju ništa s vehabijima i njihovim dolaskom u Gornju Dubnicu i time što Srbi prodaju imovinu. Lično mogu reći da ni nama nije drago što se sve ovo u vezi s vehabijama dešava, posebno što je riječ o opštini Kalesija – rekao je Jusufović.

Ni domicilnom bošnjačkom stanovništvu u Dubnici nije drago što im prve komšije postaju vehabije. Mujčin Imšić, predsjednik Savjeta MZ Dubnica, kazao je da je tačno da vehabije kupuju srpsku imovinu.

– Oni se naseljavaju i za sada nema nikakvih problema. Bez obzira na funkciju koju obavljam, mogu reći da nisam za radikalne islamiste, odnosno vehabije. Međutim, ništa ne mogu promijeniti, jer se oni stalno doseljavaju – rekao je Imšić. Kako je istakao, vrijeme će pokazati da li će biti nekih problema zbog doseljavanja vehabija.

– Sada nas samo pozdrave i mahnu rukom, ali nemamo neku drugu komunikaciju s njima – naglasio je Imšić.

Odgovarajući na naše pitanje da li je za doseljavanje vehabija u njihov kraj odgovorna i opštinska vlast, Imšić je rekao da nije dobro što se ovakve stvari dešavaju u Kalesiji.

– Najbolje bi bilo kada bi se stari mještani, koji su vjekovima živjeli u Gornjoj Dubnici, vratili. To bi bilo najbolje rješenje. Međutim, svi znamo kakva je situacija i ne možemo mi kao pojedinci uticati na to – objasnio je Imšić.

S. GAJIĆ

 

 


Cilj stvaranje šerijatske zemlje

Predrag Ćeranić, profesor bezbjednosti na Banja Luka koledžu, smatra da enklava u Gornjoj Dubnici nije ništa novo i da su je pristalice vehabijskog pokreta izabrale za širenje svojih pogleda.

– Vehabijski pokret je globalni i djeluje po jednoj ustaljenoj matrici, koja se zasniva na stvaranju izolovanih enklava kojima država nema pristupa. Pored svoje interepretacije islama, njeguju i druge stvari koje se svode na realizaciju glavnog cilja, a to je stvaranje šerijatske zemlje – kazao je Ćeranić. On je rekao da je najveći problem taj što ove enklave, kada se razviju, postaju uporišta za gerilsku borbu.

– Oni su u BiH zato što pojedine zapadne zemlje u njima ne vide opasnost za svoje interese i zato što ne postoji jedinstven politički stav u BiH u odnosu prema vehabijama, a s druge strane ne treba zanemariti ni djelovanje Islamske zajednice – kazao je Ćeranić i dodao da u RS postoji jasan stav prema ovom pokretu.

 

 


Projekat “Gornja Dubnica” počeo u proljeće 2011.

Prema pisanju sarajavskih medija, odluka da se u Gornjoj Dubnici, prema modelu koji je u Gornjoj Maoči ranije uspješno testiran, uspostavi još jedna selefijska komuna, donesena je 2010. godine, u vehabijskoj centrali u Beču, ali je realizacija tog projekta počela proljetos, kada su radikalni vjerski vođa iz Gornje Maoče Nusret Imamović i njegove pristalice krenuli u potragu za vlasnicima napuštenih imanja srpske nacionalnosti.

Poslije višemjesečnog izviđanja po svim krajevima FBiH, odlučili su se za Gornju Dubnicu, koja je odabrana kao najbolja destinacija iz nekoliko razloga. Ovo je selo, naime, od Kalesije udaljeno svega dva do tri kilometra, nalazi se na jugoistočnim padinama planine Majevice i, što je bilo presudno, iza Gornje Dubnice nema drugih naselja, ni nastavka seoskog puta. U roku od samo nekoliko mjeseci, do septembra 2011. godine, vehabije su u Gornjoj Dubnici, od predratnih vlasnika Srba, otkupile desetine kuća, više od dvadeset dunuma zemlje i sagradile mesdžid. Navodno je u projekat “Gornja Dubnica” do sada iz Beča investirano više od 30.000 evra, što je samo dio planiranih sredstava.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE