Kalesija

Manja prolaznost kandidata na polaganju vozačkih ispita u TK

Vlada je danas prihvatila Informaciju o polaganju vozačkih ispita, instruktorskih ispita i licenciranju predavača i ispitivača u 2023. godini. Na sedam ispitnih mjesta, na ispitu iz poznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja testirano je ukupno 8.612 kandidata od čega je 5.551 kandidat položio, a 3.061 kandidat nije položilo ispit, te je prosječna prolaznost na ispitu iz poznavanja propisa iznosila 64%. Ovaj procenat je za 1% manji u odnosu na 2022. godinu. Ispitu iz poznavanja pružanja prve pomoći pristupio je 5.909 kandidata, a ispit prolaznost je za oko 6,4% manja u odnosu na 2022.godinu.

FOTO:Ilustracija


U izvještajnom periodu na 10 ispitnih mjesta na ispitu iz upravljanja motornim vozilom provedeno je ukupno 8.886 ispita od čega su na 6.972 ispita kandidati ocijenjeni ocjenom „položio” a na 1.911 ispita ocjenom „nije položio”. Prosječna prolaznost na ispitu iz upravljanja motornim vozilom u izvještajnom periodu je iznosila 78%, te je za 2% manja u odnosu na 2022. godinu. Broj kandidata koji su u 2023. godini položili ispit iz upravljanja motornim vozilom je za oko 6,4% manji u odnosu na 2022. godinu. Istovremeno, u toku 2023. godine realizirana su dva javna poziva za sticanje instruktorske dozvole. Od prijavljenih 18 kandidata, njih 7 steklo je instruktorsku dozvolu u prvom ciklusu, 8 kandidata u drugom ciklusu. Jedan kandidat nije ispunjavao uslove za sticanje dozvole, a 2 kandidata su odustala od daljnje procedure. Tokom prošle godine 12
kandidata steklo je i licence predavača teoretske nastave, ispitivača iz poznavanja saobraćajnih propisa, ispitivača iz upravljanja motornim vozilom i ispitivača iz poznavanja pružanja prve pomoći povrijeđenim licima.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Putevi u BiH: Saobraća se po pretežno mokrom kolovozu

  Servisne informacije iz Živinica (24. 4. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (24. 4. 2024.)

  Na hadž ove godine iz Kalesije ide 46 osoba

  Druženjem mladih sa kalesijskim književnicima obilježen Svjetski da …

  CLOSE
  CLOSE