Kalesija 26°

“Majka Hatidža”-knjiga koja je danas predstavljena kalesijskoj publici

U Gradskoj biblioteci u Kalesiji danas je održana promocija knjige “Majka Hatidža”, autorice Esnefe Smajlović Muhić, u organizaciji Udruženja “Snaga nezavisne žene” Kalesija. Promocija je počela sjećanjem na žrtve genocida u Srebrenici, odnosno puštanjem Srebreničkog inferna, te učenjem fatihe.

Osim promotora o knjizi je govorila i sama autorica, a u kojoj je prikazan život od rođenja do preseljenja na Ahiret srebreničke majke Hatidže Mehmedović, te je na slikovit način prikazana agresija na Srebrenicu od 1992.-1994. godine, kao i pad Srebrenice 11. jula 1995. godine.

Promocija knjige je organizovana kako bi se na dostojanstven i adekvatan način oblježili dani koji su pred nama, kažu organizatori.

Promotori su mr.sci Asja Redžić (magistar historijskih nauka), prof. dr. sc. Amira Turbić-Hadžagić. Moderator Ajka Rahmanović.

Svi važni događaji i podaci vezani za Srebrenicu nalaze se na jednom mjestu u ovoj knjizi. Knjiga je naučno, historijski-hronološki dokument u kojoj je prikazana slika agresije na Srebrenicu 92., 93., 94., kao i pad Srebrenice 11. juli 1995. godine, organizovanje majki u udruženja po dolasku na slobodnu teritoriju, traženje ubijenih bošnjačkih civila po masovnim grobnicama, izgradnja Memorijalnog centra, kako je tekao povratak u Srebrenicu, procesuiranje ratnih zločinaca sve kroz prizmu života majke Hatidže. Svi događaji su potkrijepljeni vjerodostojnim dokumentima i materijalom Haškog tribunala.

Esnefa Smajlović Muhić autor je knjiga Život prije i poslije Srebrenice i Majka Hatidža. Počasni je član internacionalnog tima Instituta za istraživanje genocida u Kanadi. Učesnica je Šeste međunarodne konferencije Sarajevo i svijet, koju je organizirao Međunarodni forum Bosna pod nazivom U pandemijskim vidicima. Njen rad je bio na temu: „Uz sjećanja na srebrenički genocid“

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Lijep gest: Obnovili ispisana imena na spomen obilježjima na Lisači

BiH: Sedam žena ubijeno u prvih šest mjeseci ove godine

Sjećanje na Hatidžu Mehmedović, majku koja je simbol borbe za istin …

Na Kameničkom brdu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve …

Strast prema numizmatičkom sakupljanju: Priča o mladom kolekcionaru …

CLOSE
CLOSE