Kalesija 15°

Logorska vatra, planinski ambijent i priroda, poseban su doživljaj na Paučkom jezeru

Jesen je predivno godišnje doba kada možete posjetiti prirodne ljepote u Bosni i Hercegovini. Prirodno bogatstvo, okruženo šumom i u prelijepom planinskom ambijentu je i Paučko jezero, nadomak Kladnja.

Jezero Gorsko oko za lokalno stanovništvo poznatije kao Paučko jezero, nalazi se na 650 m.n.v. u zaštićenom pejzažu planine Konjuh.

Paučko jezero idealno je mjesto za odmor, ribolov i sve druge aktivnosti koje će vam pružiti antistres terapiju od koje ćete napuniti baterije i vratiti se sretni i zadovoljni svakodnevnim poslovima.

U Kladnju je 2021. godine nakon dužeg vremena registrovano ribarsko društvo pod nazivom UGSRD “Drinjača”. U okviru pomenutog ribarskog društva je obuhvaćeno i Paučko jezero.

Dužina jezera iznosi oko 150, a širina oko 60 metara. Dubina jezera je između tri i četiri metra. U jezeru se mogu naći različite vrtse ribe kao što su šaran, linjak, štuka, amur, klen, pastrmka, babuška i druge.

Najveći šaran za kojeg se zna da je ulovljen u jezeru je bio težak oko 16 kilograma, a najveći amur oko 15 kilograma.

Geomorfološki je spomenik prirode.

Biser planine Konjuh, Paučko jezero, često je i mjesto gdje se organizuju događaji za ljubitelje pjesničke riječi i stiha, književne večeri, promocije i drugi sadržaji.

Osim njegove ljepote, različitost flore i faune čine ga još interesantnijim za posjetioce. Jezero je svojom ljepotom privuklo brojne turiste, a često i sportiste koji se bave biciklizmom i ribolovom. Idealno je za posjetu u bilo koje godišnje doba, a posebno kada prelijepe boje jeseni dočaraju svu prirodnu ljepotu ovog kladanjskog bisera.

Jezero je prirodnog porijekla i nastalo je od par potoka čija se voda slijevala u kotlinu. Izgradnjom male brane, nivo jezera je podignut, te jezero ima stalni dotok sviježe i čiste vode. Od centra Kladnja udaljeno je svega 10 km, a doživljaj koji će vam pružiti je nezaboravan.

Projekat pisanja članka je podržan od strane Vlade Federacije Bosine i Hercegovine.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Vlada prihvatila tekst Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslo …

Rezultati prvog upisnog roka u školsku 2024/2025. godinu u MSŠ Kales …

Senad Mujkanović: “Zadovoljni smo postignutim rezultatima, resp …

Invaliditet kao motiv za uspjeh: Živiničanin Nijaz Noćajević preds …

Umjesto haljinica i košuljica obukli trenerke: Učenici petih razreda …

CLOSE
CLOSE