Kalesija 30°

FOTO & VIDEO: KUD G. Rainci u najboljem svjetlu predstavili BiH na interkontinentalnom festivalu kulture i tradicije

Općina Kalesija je od prošle godine bogatija za još jedno kulturno-umjetničko društvo. Riječ je o KUD „Rainci Gornji“ iz istoimene mjesne zajenice. Društvo je formirano u maju prošle godine, a u martu ove godine su predstavljali BiH na 28. interkontinentalnom festivalu kulture i tradicije.


Festival je održan 19. i 20. marta u Luxemburgu.
Na festivalu je učestvovalo preko 70 zemalja, a KUD G. Rainci je učestvovao na samom otvaranju festivala.

„Predstavili smo se sa dvije koreografije, i to: prvo sa koreografijom “Mejrušina svadba“, a zatim sa „Ječam žele sprečanke djevojke“, čiji je autor prof. etnokoreolog Enver Dautović, koji je ujedno i koreograf društva.
Nastup je proprćen sa velikom pažnjom i uz oduševljenje svih prisutnih“ – rekao je Edis Mešić, sekretar KUD G. Rainci, te dodao sledeće;
Počasni konzul u Luksemburgu, gospođa Mubina van Veen-Isović je izjavila nakon nastupa da je ovo do sada najbolje bh. društvo koje je nastupilo na ovom festivalu.

—Ovo Društvo je veoma mlado, a do sada su već postigli zapažene rezultate, a u prilog tome ide i ovaj poziv za nastup u Luxemburgu.

Iz KUD G. Rainci ističu da su naši sugrađani koji žive i rade u Luksemburgu, a okupljeni oko kulturno sportskog drustva „Bosna“ Luksemburg, priredili i sijelo za svoje goste, gdje su predstavnici BiH i naše općine, domaćine počastili svojim koreografijama.
Uz društvo, na sijelu je nastupila i grupa „Zvorničko sijelo“, koje je svojim pjesmama uveseljavalo goste.

„Domaćini su bili prezadovoljni sa nama, te su izrazili želju da se naša suradnja nastavi i dalje. Mi planiramo na ljeto napraviti sijelo pod nazivom „Večer sa dijasporom“ u kojem ćemo mi biti domaćini.
Veoma smo zadovoljni našim nastupom u Luxemburgu, a najviše se su zadovoljni naši mlađi članovi koji su se presetni vratili svojim kućama“ – ističe Mešić za kraj.

A.K.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

U hitnoj službi JZU Dom zdravlja Kalesija povećan broj pacijenata sa …

RK Konjuh 29. jula počinje sa zvaničnim pripremama za novu sezonu

U julu XXVI. malonogometni turnir “Teočanski dani otpora”

U subotu nekoliko živiničkih naselja bez struje

XII. Međunarodni festival folklora u organizaciji KUD “Biser …

CLOSE
CLOSE