Kalesija -2°

Kriza u arapskim zemljama donosi hrpu novca turizmu Španije

Španski turizam bilježi porast posjeta ljubitelja sunca i mora iz sjeverne Evrope od početka nemira koji su u proteklom periodu uzdrmali Egipat i Tunis.

Posljednjih godina španske destinacije imale su poteškoća da se takmiče sa popularnim turističkim lokacijama na Crvenom moru i mediteranskoj obali uglavnom jer su mjesta u Egiptu i Tunisu mnogo jeftinija, a potrebno je skoro isto vremena da se do njih stigne iz, naprimjer, Velike Britanije ili Njemačke.

Ipak, otkako su na ulicama tamošnjih većih gradova počeli protesti, prvo u Tunisu početkom januara, a onda i u Egiptu, turisti su počeli mijenjati svoje planove putovanja i okrenuli se Španiji, a posebno Kanarskim ostrvima.

Zemlja je u januaru zabilježila dolazak 2,66 miliona turista, što je 4,7 posto više nego u istom mjesecu prošle godine i prvi porast tog broja u posljednjih 18 mjeseci, objavio je ministar turizma Španije, prenosi AFP.

Najviše posjetilaca svakako privlače Kanarska ostrva, koja su u januaru primila 866.476 stranih turista, odnosno 8,8 posto više nego u januaru 2010.

“Koristi nam kriza u Egiptu i Tunisu, jer se turisti odlučuju promijeniti destinacije, a posebno se okreću Kanarima”, kazao je ministar Miguel Sebastian. “To, naravno, nije cilj naše politike. Naša politika se bazira na kompetitivnosti i boljoj promociji Španije u inostranstvu, posebno na tržištima kao što su Rusija, Kina i Indija, odakle nam i dalje dolazi jako malo posjetilaca”.

Turistički operateri procjenjuju da bi do kraja aprila na Kanarska ostrva moglo doći dodatnih 300.000 turista.

Balearska ostrva također bilježe porast rezervacija, kao i Grčka, dok je potražnja za Egiptom smanjena za 30, a za Tunisom za čak 50 posto.

Iako se situacija u Egiptu i Tunisu smirila, turisti strahuju da bi protesti ponovo mogli izbiti, pa se odlučuju promijeniti planove putovanja.

sarajevo-x.com

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

  Schmidtova poruka vlastima: O standardima OSCE-a i nadležnostima CIK- …

  Liga mladih KSTK: Juniori kalesijske Bosne bore se za titulu prvaka

  Što oči vide, to ruke naprave: Malik pravi istinska remek djela od d …

  Uprava policije MUP TK-a: Tokom vikenda iz saobraćaja isključeno uku …

  CLOSE
  CLOSE