Kalesija

Korisni i poučni savjeti doktora Omara Nuhića: Koje su zdravstvene koristi posta?

Koje su koristi posta u ramazanu? Kako post čisti crijeva i jetru? Šta se na ćelijskom nivou dešava kada postimo? Treba li trenirati tokom posta? Korisne savjete dao je dr. Omar Nuhić, ljekar i nutricionista.

Radimo pogrešno – iftar nije gozba

Na početku razgovora dr. Nuhić ističe da post igra ogromnu ulogu u našem tijelu. Zapravo, poenta svih religija je da svi imaju remont, odnosno da resetujumo svoje tijelo i um. Također, tu je spiritualni i emocionalni dio.

“Bilo koje stvari ako manjkaju, nećemo zaokružiti cjelinu čovjeka. Periodi posta koje imamo mogu da bude principi reforme. Treba prvo postaviti ciljeve kako da budem bolji, izvučem maksimu, radim na fizičkom aspektu i budem barem za 1 posto bolji”, navodi dr. Nuhić.

Ukoliko pristupimo kvalitetno, dodaje naš sugovornik, vodimo računa o kvalitetnim namirnicama i kvalitetnoj suplementaciji, fizičkoj aktivnosti, od mjeseca Ramazana možemo izvući maksimum.

“U većini slučajeva radimo naopako. Kod nas kad dođe iftar bude gozba. Ako imamo 16 sati posta, mi poništimo kompletan taj efekat tako što iftarimo pretjerano i prejedamo se. Nije to potreba tijela. Kada čovjek posti 16 sati gasi se produkcija enzima, nemamo enzime za varenje hrane, što automatski može dovesti do oštećenja crijeva. Kontraproduktivna je topa, zato što naš stomak i naša crijeva nisu sposobna da vare tu topu na samom početku”, istaknuo je dr. Nuhić.

Kako postići ketozu?

Pojasnio je i blagodati i samu svrhu ketoze, posebno u mjesecu Ramazanu.

“Prvenstveno da bi čovjek postigao ketozu u samom Ramazanu, trebao bi da smanji unos šećera ispod 5 posto na nivou dana.  Moramo eliminisati, kolače, sokove i fokusirat se na vodu, meso, mliječne proizvode i povrće. Zagovornik sam da čovjek nastoji da četvrtinu tanjira svog podijeli na meso, četvrtinu na karbohidrate i polovinu na povrće. Ukoliko želi da potakne ketonski efekat onda bi četvrtinu karbohidrata trebao da smanji, a da poveća kapacitet povrća ili mesa”, kazao je dr. Nuhić, podcrtavajući da je ovo jedini način kako čovjek može izvući full način ketoze.

Izvor: N1

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa iznosi skoro 3.000 KM, dok je prosječna …

  Iz sarajevske policije objavili detalje tragedije: Utvrđeni identitet …

  Srednjoškolci iz Kalesije u bosanskom stilu i ambijentu obilježili R …

  Kalesijac Rijad Alić okupio golmane sa područja TK: Zadovoljan radom …

  Sjećanje na krvavi dan na igralištu u Srebrenici i potresna svjedoč …

  CLOSE
  CLOSE