Kalesija 32°

Konačno ljeto: Temperature do 36 stepeni

Narednih dana u svim krajevima BiH biće sunčano i toplo vrijeme, a temperatura će dostizati i 36. podiok na termometru.

Svi oni kojima je dosadila kiša tokom prethodnih sedmica, konačno mogu da odahnu, jer meteorolozi najavljuju “paklene” vrućine, uz tek povremena i kratkotrajna osvježenja. I to sve do petka, pišu Nezavisne.

Ovog vikenda, prema riječima Milice Đorđević, meteorologa u Hidrometeorološkom zavodu RS, prevladavaće sunčano vrijeme, a živa na termometrima dostizaće vrijednosti od 26 do 35 stepeni Celzijusovih.

“Subotu će obilježiti temperature između 26 i 34 stepena, a u nedjelju će biti još toplije, do 35 stepeni”, naglašava Đorđevićeva.

Već u ponedjeljak i u utorak će biti još “paklenije”, s temperaturom koja će dostizati 36 stepeni, a kasno popodne i naveče mogući su tek mjestimični kratkotrajni pljuskovi.

Slično kaže i Damir Šantić, meteorolog u Hidrometeorološkom zavodu FBiH, te dodaje da se narednih dana očekuje i rast jutarnjih temperatura.

“Već u osam sati ujutro bilježiće se temperature od čak 20 stepeni Celzijusovih. Dakle, prognoza je optimistična. Vrijeme će do petka biti stabilno i svi koji su to očekivali imaju razloga za zadovoljstvo”, naglasio je Šantić.

Da će ovakve temperature nadmašiti višegodišnji prosjek, potvrdio je Nebojša Kuštrinović, član Komiteta za klimatske promjene BiH, koji je u petak rekao da nas sljedećih sedam dana očekuje pravo ljeto.

“Maksimalne temperature će za nekoliko stepeni biti više od granica prosjeka”, rekao je Kuštrinović.

Poljoprivrednici kažu da zemlja ima dovoljno vlage, te da će im ovakvo vrijeme pogodovati, prije svega za zrenje žita. Ljekari, međutim, tradicionalno upozoravaju da pazite gdje i na koji način provodite vrijeme.

“Treba izbjegavati boravak na suncu kada je sunčevo zračenje najjače, te nositi odgovarajuću odjeću svjetlijih boja, kao i kape i šešire. Neophodno je prilagoditi fizičke aktivnosti vremenskim prilikama, ali i izbjegavati obilne i masne obroke. Uzimajte što više voća i povrća, kao i dovoljne količine vode i prirodnijih voćnih sokova”, savjetuje Dušica Stanković, stručni saradnik za odnose s javnošću Doma zdravlja Banjaluka.

Treba reći i da nam ljeto kalendarski stiže 21. juna ujutro, u 1.05, a trajaće do 22. septembra u 16.44. Što se temperatura tiče, već je stiglo, jer je u petak u 11 časova u Banjaluci izmjereno ugodnih 25 stepeni Celzijusovih, dok su Sarajlije uživale na 22 stepena. Popodne su “prijatne” temperature dobile epitet “tropske”.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Džemat Miljanovci pokrenuo akciju izgradnje dječijeg parka

Komunalac Kalesija i ove godine obezbijedio sredstva za nabavku komuna …

Viši inspektor Dragan Lukanović: Marš mira – Odjek želje da …

MZ Jajići organizuje izložbu fotografija nastalih u periodu od 1960 …

UM “Trik”: Likovni natječaj na temu “Rodna ravnopra …

CLOSE
CLOSE