Kalesija

Konačno: Aprilske penzije bit će uvećane za pet posto

Aprilske penzije će biti uvećane za pet posto, a penzioneri su zamrznuli odluku o najavljenom protestu.
Ali, da bi se ostvarilo povećanje koeficijenta od pet posto za obračun aprilskih penzija, neophodno je što hitnije imenovati novi Upravni odbor Zavoda PIO/MIO FBiH i to u nekoliko narednih dana.


Izgleda da su penzioneri u Federaciji BiH konačno, nakon više od dvije i po godine, dočekali povećanje penzija. Povećanje je potvrđeno na jučerašnjem sastanku koji su imali Zijad Krnjić, direktor Zavoda PIO/MIO FBiH i Omer Omerefendić, predsjednik Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH, prenosi San.

Usmeno su nam dali obećanje da će penzije u aprilu biti povećane za pet posto, ali takvu odluku može donijeti samo Upravni odbor. Dogovorili smo se da Krnjić odmah od Vlade FBiH zatraži da imenuje barem ovih osam članova Upravnog odbora za koje već postoje prijedlozi u resornom ministarstvu. Jer za odlučivanje u Upravnom odboru dovoljno je imati osam od potrebnih 11 članova – kaže Omerefendić za “San”.

On dodaje da je povećanje omogućeno zbog poboljšanja uplate doprinosa u odnosu na isti period lani, te da se očekuje dogovor između Vlade i Zavoda PIO/MIO FBiH o vraćanju barem dijela duga od oko 170 miliona KM.

– Trenutno smo zadovoljni i ovim minimalnim povećanjem. Iz Zavoda PIO/MIO su podržavali naš zahtjev i bili su korektni. Djelovali su iskreno i sigurno. Iz razgovora mislim da će se uvećani koeficijent moći održati ubuduće, s obzirom da nova Vlada najavljuje pomoć privredi, a što znači i uvećanje doprinosa – kaže Omerefendić.

Izvršni odbor Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH, jučer je zamrznuo odluku o demonstracijama, dok se ne vidi da li će aprilske penzije zaista biti uvećane.

Čak 32 mjeseca unazad penzije u FBiH su obračunavane po koeficijentu u visini od 1,65, a najavljenim povećanjem koeficijent bi trebao da iznosi 1,74. O kolikom povećanju se radi najbolje govore brojke. Dosadašnja najniža penzija od 296 KM, nakon predviđenog povećanja iznosit će 310 KM!

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE