Kalesija -2°

Komšić: “Odluka o zabrani izvoza oružja donesena jer je ustanovljen šverc oružja iz BiH”


“Predsjedništvo BiH nedavno je donijelo odluku o zabrani izvoza oružja iz BiH, jer je utvrđeno da je riječ o švercu oružja i to u zemlje koje se nalaze na “crnoj listi”, odnosno one kojima su Ujedinjene nacije zabranile uvoziti oružje”, prokomentirao je danas u Sarajevu član Predsjedništva BiH Željko Komšić. On je u izjavi medijima naveo da su predstavnici nadležnih agencija u BiH na tu pojavu upozorili članove Predsjedništva BiH, prezentirajući dokumente koji to potvrđuju i imena ljudi koji su u tom izvozu učestvovali.

“Kada BiH krši embargo, šta je drugo Predsjedništvo BiH moglo uraditi nego da tu situaciju stavi pod kontrolu radi zaštite ugleda zemlje. Izvoz oružja i dalje nije stopiran, samo što će se taj proces sada moći raditi pod strogim režimom i nadzorom”, ocijenio je Komšić.

Također je potcrtao da su Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i Vijeće ministara BiH, te ministarstva koja su uključena u proces izdavanja dozvola za izvoz oružja, nadležni za informacije o načinu na koji su takve dozvole izdavane.

Istu je odluku prokomentirao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, ističući da je ova institucija od direktora OSA-e dobila ozbiljna upozorenja da u procesu izvoza oružja iz BiH postoje nepravilnosti i radnje koje su protuzakonite te da oružje odlazi na pogrešne destinacije.

“Zato smo odlučili da obustavimo izdavanje dozvola za izvoz oružja sve dok se ne napravi novi pravilnik, što bi trebalo biti završeno za 10 do 15 dana, kada će se taj dokument naći na sjednici Vijeća ministara BiH. Predsjedništvo BiH pri tome nije zaustavilo izvoz oružja niti namjensku proizvodnju koja se realizira po već ranije izdatim dozvolama”, kazao je on.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

  Schmidtova poruka vlastima: O standardima OSCE-a i nadležnostima CIK- …

  Liga mladih KSTK: Juniori kalesijske Bosne bore se za titulu prvaka

  Što oči vide, to ruke naprave: Malik pravi istinska remek djela od d …

  Uprava policije MUP TK-a: Tokom vikenda iz saobraćaja isključeno uku …

  CLOSE
  CLOSE