Kalesija 17°

Komšić i Izetbegović izjavili da će učiniti sve kako bi general Divjak bio što prije u Sarajevu

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Bakir Izetbegović najavili su danas na vanrednoj konferenciji za novinare u Sarajevu da će učiniti sve da se general Jovan Divjak, koji je uhapšen sinoć u Beču na putu za Bolonju, na osnovu potjernice srbijanskog tužilaštva, što prije vrati u Sarajevo.

Komšić i Izetbegović su razgovarali s generalom Divjakom, koji se nada da će se cijela stvar svesti u pravni okvir, bez političkih dimenzija.
General Divjak je dobro raspoložen i dobro se osjeća, samo mu je nešto povišen pritisak i šećer, a smješten je u ćeliji s još pet zatočenika. Radi se na tome da što prije dobije svoju ćeliju.

Iako je Divjak izrazio želju da cijeli slučaj ostane u pravnom okviru, Komšić smatra da to nije apsolutno moguće, jer sve ovo ima i dimenziju političkog slučaja.
Naveo je da su već sinoć, posredstvom ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja ostvareni kontakti s ministrom vanjskih poslova Austrije, a sav materijal vezan za slučaj Ejupa Ganića o događajima u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992. godine, za koje se navodno tereti i Divjak, dostavljen je Ambasadi BiH u Beču koja će ga proslijediti austrijskom ministarstvu pravde.

Komšić je dalje naveo da su obavljeni razgovori s ambasadorima Austrije i Srbije u BiH, a ministru vanjskih poslova Alkalaju je rečeno, da u slučaju potrebe, otputuje za Lion, gdje je sjedište Interpola.
Pokušavalo se uspostaviti i kontakte s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, koji je pred putovanjem za Japan, da bi se dobili odgovori na to kakva je to politika i kakvi su to potezi srbijanskg pravosuđa.
Komšić i Izetbegović smatraju da su neke stvari koje se ponavljaju postale indikativne: hapšenje Ganića za Dan nezavisnosti, 1. marta, ili sada Divjaka, samo dva dana nakon ovog praznika, a dan nakon odustajanja od izručenja Tihomira Purde, iako su na nivou tužilaštava i ministarstava pravde otvoreni pregovori da se ovakvi slučajevi više ne bi ponavljali.

Svaka ozbiljna država mora u ovakvim situacijama uvažavati institute koje poznaje međunarodno pravo, a jedna od njih je reciprocitet, kazao je Komšić. Naglasio je da to ne znači da sada poziva na hapšenje državljana Srbije, ali je upozorio da je ovo s Divjakom već treći slučaj koji se ponavlja, nakon Ilije Jurišića i Ejupa Ganića.
Komšić je ocijenio da u Srbiji očigledno postoje snage koje žele destabilizirati BiH i koje konstantno žele izjednačiti krivnju za ratna dešavanja od 1992. do 1995. godine.

Upitan kako je nakon sporazuma BiH i Srbije o slučajevima vezanim za ratne zločine ponovo došlo do ovakve situacije, Komšić je rekao da je prema nezvaničnim i nepotvrđenim informacijama, optužnica izmijenjena, odnosno da je krivično djelo prekvalificirano iz ratnog zločina u ubistvo. Ipak, treba sačekati službenu potvrdu optužnice.
I Izetbegović smatra da ovaj slučaj izlazi iz pravnog okvira. Ocijenio je da je očigledno da u Srbiji i njenim institucijama postoje snage koje su za evropski put, kao i retrogradne snage koje gledaju unatrag.
“S ovim prvim ćemo raditi da do ovakvih hapšenja više ne dođe”, rekao je on.

Izetbegović je podsjetio na stav Haškog tribunala o slučaju “Dobrovoljačka”, zatim kako je završen slučaj Ganić u Londonu, a svi su svjesni ponašanja generala Divjaka kako u momentu incidenta u Dobrovoljačkoj, tako i tokom cijelog rata.
Zato je samo pitanje vremena kada će se Divjak vratiti u Sarajevo, kazao je član Predsjedništva Izetbegović.

FENA

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  U nedjelju “Dječija biciklijada” u Kalesiji

  Obilježavanje 32. godišnjice progona i stradanja Bošnjaka Šehera i …

  Putevi u BiH: Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove smanjena …

  Servisne informacije iz Živinica (22. 5. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (22. 5. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE