Kalesija -2°

Koliko političari troše na telefone, internet, poštanske usluge?! Više rodbine – veći račun!

Funkcioneri i službenici institucija BiH potrošili su za godinu dana na telefoniranje i poštanske usluge 10,3 miliona KM, utvrdila je Kancelarija za reviziju BiH.
Funkcioneri i činovnici su, pored svakodnevnih višesatnih telefonskih razgovora, na račun poreskih obveznika čak dopunjavali i pripejd telefone svojoj rodbini – piše današnji “Pres”.

Kontrolom poslovanja državnih institucija i agencija u 2009. godini najveće telefonske račune napravila je Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/ i to više od dva miliona KM, zatim Ministarstvo inostranih poslova – milion KM.

Kada je riječ o pojedincima, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Sulejman Tihić je za godinu dana telefoniranja potrošio 15.000 KM, javlja srna.

Prema zvaničnim podacima, institucije BiH su tokom 2009. godine potrošile čak 4,4 miliona KM za fiksne telefone. Kada je riječ o upotrebi mobilnih telefona, funkcioneri i službenici potrošili su više od 2,2 miliona KM. Na internet je potrošeno više od 850.000 KM, a za slanje službene pošte dva miliona KM.

Šef Kancelarije za reviziju institucija BiH Milenko Šego rekao je da je stanje alarmantno i da se troškovi telefoniranja, kao i drugi nepotrebni izdaci, moraju skresati. “Uočeno je da se činovnici i funkcioneri krajnje nonšalantno odnose prema novcu iz budžeta. Nakon sprovedene revizije preporučili smo da se u svakoj državnoj instituciji uvede obaveza provjeravanja listinga kako bismo se ubuduće lakše mogli uvjeriti da se telefoni koriste isključivo u službene svrhe”, rekao je Šego.

On je dodao da je problem i to što se službeni telefoni ne dijele samo višim činovnicima, kojima su vjerovatno i potrebni, nego i nižerangiranim službenicima bez racionalnog objašnjenja zašto se to radi.

“Broj korisnika takvih telefona je ogroman, baš kao i troškovi. Poseban problem je i nepostojanje jasnih ograničenja njihove upotrebe. Ako žele da bvudu racionalni, institucije bi pod hitno morale da ograniče broj potrošenih impulsa i da se strogo pridržavaju pravila kako se ne bi ponavljala ovakva situacija i uludu trošio budžetski novac”, zaključio je šef Kancelarije za reviziju institucija BiH Milenko Šego.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

  Schmidtova poruka vlastima: O standardima OSCE-a i nadležnostima CIK- …

  Liga mladih KSTK: Juniori kalesijske Bosne bore se za titulu prvaka

  Što oči vide, to ruke naprave: Malik pravi istinska remek djela od d …

  Uprava policije MUP TK-a: Tokom vikenda iz saobraćaja isključeno uku …

  CLOSE
  CLOSE