Kalesija 15°

Kod Kiseljaka obilježeno stradanje Bošnjaka u Han Ploči: Ne smijemo zaboraviti zločin

U Han Ploči kod Kiseljaka danas je održan poseban program povodom sjećanja na ubijene i nestale civile iz ovog mjesta.

Iz Organizacionog odbora ovog događaja podsjetili su kako je 1993. godine u junu komanda HVO-a u Kiseljaku postavila ultimatum o bezuslovnoj predaji cjelokupnog muslimanskog stanovništva i pripadnika Armije RBiH, koji su se nalazili u selima Grahovci, Han Ploča, Radanovići i Tulica.

Jedinice HVO-a su zatim, nakon što na ultimatum nije odgovoreno, napale ova sela. U napadu su učestvovale i jedinice srpske vojske. Od 12. do 16. juna 1993. jedinice HVO-a su u ovim selima počinile stravične zločine.

U selu Tulica spaljen je veliki broj kuća, dok je selo Grahovci spaljeno do temelja. Zarobljeno je i ubijeno 78 osoba (većinski civili – stare i iznemogle osobe, teški invalidi, žene, djeca…). Više od 400 osoba zarobljeno je i odvedeno u logore u Kiseljaku, gdje su premlaćivani, odvođeni na prisilni rad i maltretirani.

Zapaljeni su i mektebi i džamije, a komanda HVO-a kasnije je organizovala posebnu jedinicu koja je za cilj imala ukloniti dokaze o zločinu. Tijela ubijenih su ukopana u pojedinačne i grupne grobnice ili zapaljena u kućama.

“Pored šutnje o ovom stravičnom zločinu, neprocesuiranja velikog broja odgovornih, razočaravajući je i dosadašnji odnos tužilaštva i politike, pa i medija prema ovim žrtvama i njihovim porodicama. Porodice se sa pravom pitaju ko i kako uspijeva prekriti i zataškati da se u javnosti, u medijima ne govori o ovom zločinu? Ko od toga ima koristi?”, navode iz Organizacionog odbora.

Klix.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sport spaja ljude, nacije i generacije: Košarkaši ugostili ekipe iz …

  Putevi u BiH: Zabranjen saobraćaj za vozila preko 5 tona na granično …

  Servisne informacije iz Živinica (16. 4. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (16. 4. 2024.)

  Pucnjava u Lukavcu, jedna osoba smrtno stradala

  CLOSE
  CLOSE