Kalesija 12°

Ko jeftiniji, njemu preplatnici: Napokon možemo mijenjati telekom operatere, a zadržati svoj broj telefona!

Korisnicima usluga telekom operatera u BiH usluga prenosivosti broja, odnosno mogućnost promjene mobilnog operatera, a da broj mobitela ili fiksnog telefona ostane isti, bit će omogućena od 1. avgusta.


Amela Odobašić, rukovoditeljica sektora za odnose sa javnošću Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) kazala je za “San” da svi operateri moraju biti spremni kako bi ova usluga zaživjela. Naime, ova usluga je trebala zaživjeti još početkom ove godine, ali operateri u BiH nisu uspjeli da izvrše pripremu svojih komutacionih sistema za prenosivost brojeva pa je rok za realizaciju usluge nekoliko puta prolongiran. Stoga je RAK 11. februara 2011. godine, donio rješenja protiv osam operatora telekomunikacija u BiH, koji nisu izvršili obaveze po pitanju realizacije usluge prenosivosti brojeva u fiksnim i mobilnim mrežama, uključujući i HT Mostar, sa novčanom kaznom od 10. 000 KM. Agencija je tada naložila 15. april kao krajnji rok za primjenu usluge prenosivosti brojeva u fiksnoj telefoniji. Međutim, do ovog zacrtanog datuma svi operateri su bili spremni sem HT-a Mostar. Zato je RAK donijela rješenje kojim se izriče novčana kazna ovom operateru u iznosu od 25. 000 KM.

“Utvrđeno je da firma HT Mostar nije izvršila pripremu svojih komutacionih sistema za uslugu prenosivosti telefonskih brojeva i nije razvila i testirala servise koji bi joj omogućili korištenje usluga upravitelja Centralne baze podataka. Rješenjem se nalaže HT-u Mostaru da sa 1. avgustom 2011. godine izvrši pripremu svojih komutacionih sistema i priključenje na Centralnu bazu podataka, kako bi se pretplatnicima omogućilo korištenje usluge prenosivosti telefonskih brojeva u fiksnoj telefonskoj mreži BiH. Dobili su i upozorenje da će uslijediti teže sankcije u slučaju nepoštivanja ovog roka i naloga Agencije. Mi ne možemo nikoga natjerati, ali možemo sankcionisati”, kazali su u RAK-u. Portparol BH Telecoma Nađa Lutvikadić, kaže za “San” da je ovaj bh. operater već spreman i da čeka ostale, kako bi se počelo s realizacijom ove usluge.

Uokviru obaveza koje se odnose na implementaciju usluge prenosivosti telefonskih brojeva u telefonskoj mreži BiH, RAK je sprovela postupak izbora firme koja će vršiti usluge Upravitelja centralne administrativne baze podataka prenesenih brojeva. Izabrana je firma QSS d.o.o. Sarajevo, kojoj je 1. juna 2010. godine dodijeljena Dozvola za pružanje usluge Upravitelja centralne administrativne baze podataka prenesenih brojeva.

San

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Mladost” slavila pobjedu,”Sloga” i “Bos …

Juniori “Bosne” osvojili drugo mjesto na državnom prvenst …

Završen memorijalni turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ikanović …

Zekerija Jahja Salihović drugi na državnom takmičenju iz islamske v …

VIDEO/ Bez obzira na kišno vrijeme 65 mališana uzelo učešće na &# …

CLOSE
CLOSE