Kalesija 11°

Ko je osnivač FB grupe “Svi na ulice” (19.000 članova) koja poziva na rušenje vlasti?


Jasmin Alić, mladi tuzlanski aktivista, uputio je putem BLIN magazina iz Banjaluke upozorenje facebook korisnicima da ne nasjedaju na lažnu revoluciju internet mešetara Safeta Kurtovića, inicijatora poziva na demonstracije koji ovih dana odjekuje medijima – SVI NA ULICE.

A evo i zašto…Nakon niza demokratskih revolucija u arapskim zemljama, koje pratimo proteklih mjeseci, na Facebooku u BiH se pojavila grupa pod nazivom ‘SVI NA ULICE’, koja poziva na revoluciju, i koja je za samo nekoliko dana narasla na 19.000 članova. Kako saznaje BLIN MAGAZIN iz Banjaluke, osnivač i predvodnik ove grupe je izvjesni Safet Kurtović, poznati internet mešetar, koji godinama osniva na desetine lažnih facebook profila i grupa, što pod svojim, što pod lažnim imenima.

Po dostupnim informacijama sa facebook profila koje nose njegovo ime, Safet Kurtović živi u Švajcarskoj, a rodom je iz Novog Pazara.
Upućeni tvrde da je smisao djelovanja Safeta Kurtovića trgovanje sa facebook grupama koje imaju enorman broj članova, uglavnom naivnih ljudi, koji podržavaju deklarativno navedene ciljeve za pozitivne promjene. Velike grupe na Facebooku su pogodne za svaku vrstu marketinga, od komercijalnog do političkog, pa se iza navodnih poziva za promjene vrlo često krije dobar biznis i lični profit.

Po velikom broju pozitivnih vijesti o ovoj lažnoj grupi, koju prenose bh. mediji, izvještavajući u centralnim informativnim emisijama o Safetu Kurtoviću iz Švajcarske, čini se da je ovaj put Kurtović uspjeo izmanipulisati javnost na visokom nivou.Interesantno je da se na Facebooku može pronaći samo jedna mala fotografija Safeta Kurtovića, za koju prevareni Jasmin Alić tvrdi da odgovara njegovom ličnom opisu, jer su se upoznali lično kada je Kurtović dolazio u Tuzlu 9. maja 2009. godine, dok Alić još nije uvidjeo da se radi o prevari.
A tada je Kurtović predvodio facebook grupu ‘Evropski pokret u BiH’, koja je završila tako što je Kurtović putem te grupe pozivao da se podrži stranka Fahrudina Radončića – kazao je Alić.
Alić je upozorio na još jednu Kurtovićevu grupu, sa više od čak 70.000 članova, koja se zove:
Širimo ljubav -SloVenija_HrvAtska,_BiH_SrBija,_CrnaGora_MakeDonija, a koja se koristila za promociju Radončićeve stranke tokom predizborne kampanje 2010. godine.

Nakon što je Alić spoznao da je riječ o prevarantu, te na to upozorio Kurtovića, ovaj se poslužio jednim facebook trikom, tako što je na chat poslao Aliću facebook link, na koji je Alić nerazmišljajući kliknuo, nakon čega je automatski bio izbačen sa profila, a Kurtović je na taj način uspio da preotme profil od Alića.
Po svemu sudeći, čini se da je Kurtović veoma dobar poznavalac informatičkih tehnologija, čime se obilato koristi u svojim akcijama.

rtvk.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Više od 20 miliona KM isplaćeno političkim subjektima u 2023. iz bu …

  Vedran Alidžanović novi glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuz …

  Oni su se istakli posebnim zaslugama: Imena onih koji će dobiti opći …

  Živinice: Pronađeno tijelo muškarca, policija na terenu

  Ford otvorio knjigu narudžbi za najsnažniji Mustang do sada

  CLOSE
  CLOSE