Kalesija 14°

KO intervju: Mehmed Hodžić, direktor JU Gradska biblioteka Kalesija

Proteklih sedmica Kalesija Online je krenula sa rubrikom „Intervju“, putem koje želimo da predstavimo pozitivne strane općine Kalesija.
Do sada smo predstavili odbojkaškog trenera Rašida Tubića i ponajboljeg igrača OK Bosna, juniorskog reprezentativca Jasmina Požegića.
Odbojka je poslije rata najbolji ambasador naše općine u BiH, a među intelektualcima Kalesija važi za jednu od najpodobnijih sredina u BiH.
Nažalost, Kalesiju niko ne gleda na taj način, a od direktora JU Gradska biblioteka Kalesija, Mehmeda Hodžića, smo potražili neke od odgovora…

Možete li se predstaviti posjetiocima portala Kalesija Online?

-Zovem se Mehmed Hodžić, rođen sam u Vukovijama 10. januara 1968.godine.
Po zanimanju sam inžinjer geologije, a direktor sam Gradske biblioteke u Kalesiji od 2000.god, dakle od njenog osnivanja.

Ne možemo reći da žitelji naše općine ne znaju da postoji biblioteka u Kalesiji, ali vjerovatno će ih većina reći da je postojanje iste uzaludno. Šta mislite o tome?!

-U navali mase medija, često nam nametnu neka mišljenja a da i ne provjerimo neke informacije.
Od 13 općina u TK, Gradska biblioteka u Kalesiji je možda i najaktivnija.
Godišnje organizujemo barem 20-tak skupova, promocije knjiga i drugih druženja sa književnicima.

Ko su najčešće „mušterije“ u biblioteci?

-Rekao bih oni koji moraju, učenici i studenti.
Mnogi ne znaju da u Kalesiji ima nekoliko pasioniranih čitalaca knjige, koji mjesečno čitaju i do 50 knjiga! Nedavno smo organizovali i dijeljenje priznanja za one osobe koje su tokom godine podigli barem 30 naslova.
Ne možemo idealizovati stvari, ali stanje je dosta bolje od onoga kako neki žele da predstave Kalesiju.

Biblioteka radi već deset godina. Šta se sve promjenilo za to vrijeme?

-Kada smo počeli sa radom, biblioteka je brojala 1.800 knjiga, a sada ih ima oko 18.000.
Kroz ovu biblioteku su prošla mnoga značajna imena bh. književnosti, kao što su; Dževad Karahasan, Enes Karić, Nedžad Ibrišimović, Irfan Horozović, Zilhad Ključanin…
Posjetio nas je i direktor Nacionalne biblioteke u Sarajevu, Enes Kujundžić.
Vodeći intelektualci u BiH imaju mnogo bolje mišljenje o našoj općini, nego što to ima jedan prosječan državljanin naše zemlje, a velike zasluge za to idu upravu ovoj biblioteci.
Kalesija do rata nije imala niti jedan autorski projekat, a od početka rada ove ustanove 2000.godine, bili smo glavni izdavači ili suizdavači 20-tak autoskih projekata.
Gradska biblioteka je jedina koja je uspjela da organizuje i jedan ozbiljniji muzički koncert, a to se desilo 2001.god kada smo u Sali MSŠ Kalesija ugostili grupu Macbeth.
Tu je naravno, kao i uvijek, neinformisanost naših građana, koji često i ne žele da čuju ove stvari, jer se ne uklapa u nihovo viđenje Kalesije.

Zahvaljujući biblioteci, Kalesija ima kulturne događaje koji su već postali tradicionalni. Kakvi su planovi za budućnost?

– Oktobar je u svijetu proglašen za „mjesec knjige“, a Kalesija je prva u BiH koja je počela da obilježava isti. „IKRE“ je manifestacija na kojoj svake godine ugostimo značajna imena bh. književnosti. Također, pored ove manifestacije, tu su i „Dani povelje“, koji počinju 29. augusta. To je još jedna od manifestacija koja se prvo počela održavati u Kalesiji, pa tek onda u ostatku naše države.
Od ove godine, ako Bog da, pokušat ćemo pokrenuti časopis za kulturu, u kojem želimo da predstavimo našu općinu u pozitivnom svjetlu, te da razbijemo mnogobrojne predrasude koje možemo čuti o Kalesiji.

Kako se učlaniti u Gradsku biblioteku Kalesija?!

-Odmah da naglasim da je članarina kod nas najniža na području TK, a vjerovatno i u cijeloj državi. Godišnja članarina košta 10KM, a nudimo i polugodišnju člansku kartu koja košta samo 5KM.
23.aprila, kada je svjetski „Dan knjiga“, dijelimo i besplatne članske karte.

Vaša poruka posjetiocima Kalesija Online?

-Volio bih da svi kalesijci, naročito omladina, svoj identitet grade individualno, te da ne nasjedaju na podvale koje često prihvatimo bez ikakve provjere.
U današnjem vremenu kada mnogi nemaju posla, možda bi najbolje bilo da se družimo sa knjigom, jer tada sigurno nećemo biti puni stresa i na sve gledati tako crno.

Za 10KM godšinje članarine, Gradska biblioteka Kalesija nudi najeftiniji provod koji možete da zamislite!

-Pripremio: Admir Karić

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

“Alfa Lux”: Oglas za posao

Putevi u BiH: Jutros se saobraća po mokrom kolovozu

Servisne informacije iz Živinica (13. 6. 2024.)

Servisne informacije iz Kalesije (13. 6. 2024.)

Usvojena Informacija o stanju sigurnosti na području TK

CLOSE
CLOSE