Kalesija 16°

KO intervju: Fadil Hujdurović, direktor BKC Kalesija/ Glavni ciljevi: suradnja sa mladima i promocija općine Kalesija

Kalesija Online i ove sedmice nastavlja sa rubrikom “Intervju”, odnosno promocijom pozitivnih strana općine Kalesija!
Proteklih godina, BKC Kalesija je organizovao niz kulturnih manifestacija.
Posebnu pažnju proteklih mjeseci, ova institucija posvećuje mladim osobama, za koje pripremaju neke zanimljive projekte…
O tome, ali i o dosadašnjem radu BKC “Alija Izetbegović”, smo razgovarali sa Fadilom Hujdurovićem, direktorom ove institucije.


Možete li se predstaviti posjetiocima Kalesija Online?
Zovem se Fadil Hujdurović, rođen sam 05. marta 1959. god u Saračima, općina Kalesija.
Po zanimanju sam dipl. ing. rudarstva, a posao direktora BKC „Alija Izetbegović“ obavljam od 2006.godine.

Među građanima općine Kalesija često čujemo komentare o nazivu BKC-a Kalesija, odnosno, zašto ime Alije Izetbegovića?
Nakon smrti Alije Izebegovića, donešena je odluka da u svim gradovima Federacije neka institucija, trg ili ulica, nose ime prvog predsjenika RBiH. U Kalesiji je već postojao trg, ali je nosio ime „Trg šehida“, a grad nažalost nema većih ulica, pa je općinsko vijeće jednoglasno donijelo odluku da se BKC-u doda to ime.

Ko je bio direktor BKC-a prije vas, i koja je razlika u radu institucije sada i u to vrijeme?
Do 2006.god, direktor ove institucije je bio Abdulah Suljkanović. Rad BKC-a je tada bio dosta skromniji, međutim treba naglasiti da nije bilo adekvatnih uvjeta za rad.
Dvije do tri promocije filma u sali MSŠ Kalesija su projekti BKC-a u to vrijeme, dok je izgradnjom nove zgrade, BKC, a samim tim i kultura u općini Kalesija, dobili novu dimenziju.

Kako je došlo do izgradnje nove zgrade BKC-a, i koliko su trajali radovi?
Još za vrijeme mog prethodnika počeli su radovi na novoj zgradi. Nije bilo dovoljno sredstava da se radovi završe u kraćem roku, pa sam tražio da se završe radovi na izgradnji velike sale, u kojoj bi se mogle održavati razna manifestacije, a da drugi dio zgrade, predviđen za kancelarije i druge sadržaje, bude nastavljen nakon završetka te faze.
Sala je završena 08. maja 2007. god, a zvanično otvorena 23. maja za Dan općine Kalesija.
Poslije toga su nastavljeni radovi na zgradi, a sve je bilo opremljeno prošle godine, kada smo i uselili ovdje.

Koji su najznačajniji projekti od vašeg dolaska na ovu funkciju?
Nakon preuzimanja funkcije, načelniku općine Kalesija, Rasimu Omeroviću, sam predao projekat „Kalesijsko ljeto“, koji je na moje veliko zadovoljstvo održan iste godine. To je bio prvi Festival kulture u Kalesiji, koji se redovno održavao i narednih godina, pa tako će biti i ove godine.
Od 2006.god, BKC je organizovao brojne tribine, predavanja, izložbe, koncerte, pozorišne predstave, promocije filmova…
Tu su već tradiocionalni Festivali izvorne muzike (koji se od prošle godine održavaju u sali BKC-a), „Djeca pjevaju sevdalinke“, zatim takmičenje pjevača amatera, amaterske pozorišne predstave, smotre kulturnog stvaralaštva u kojoj imamo goste iz 5 drugih općina….
Imali smo izložbe slika i izložbe fotografija, a istakao bih i izložbu „Srebrenica – da se ne zaboravi“, koja je održana prošle godine u mjesecu julu.
Kalendar događaja ove institucije je veoma kvalitetno ispunjen, a tu su naravno i neke tribine i slične manifestacije u organizaciji drugih institucija, gdje smo mi domaćini, i trudimo se da odradimo i taj dio posla.

Koji su izvori financija BKC, te sa kojim institucijama surađujete?
Kao i svaka institucija ovog tipa, tako i naš Kalesijki BKC se nalazi na općinskom budžetu. Imamo i nekih prihoda od iznajmljivanja sale za manifestacije u organizaciji drugih, ali većina naših prihoda su iz općine. Treba istaći da su općinski vijećnici naglasili da je krajnje vrijeme da se nakon asfaltiranja i betoniranja općine Kalesija, konačno počne ulagati i u kulturu.
Mi imamo odličnu i stalnu suradnju sa Gradskom bibliotekom Kalesija, sa svim školama na području naše općine, omladisnkim asocijacijama, MIZ Kalesija, sa svim KUD sa područja općine, Preporod, hor Nuru ayni…

Učestvovali ste u mnogobrojnim projektima proteklih godina, koji je vama najznačajniji, odnosno najdraži?
Arheološko istraživanje na lokalitetu Gradina, selo Mešanovići u općini Kalesija – je najdraži projekat u kojem sam učestvovao. U suradnji sa JU Muzej Istočne Bosne, te nekoliko profesora iz naše općine, vršili smo istraživanje na ovom području.
Zaista je fascinantno da smo pronašli predmete stare preko 1.500 godina. Neki od tih predmeta su izloženi u prostorijama BKC-a.

Koji su planovi za ovu godinu, odnosno za period koji slijedi?
Od početka ove godine smo već imali nekoliko zanimljivih manifestacija, tribina, festivala, predstava…
Uskoro će i Dan općine Kalesija, gdje smo mi nosioci kulturne organizacije povodom obilježavanja ovog datuma.
2006. god smo prvi pokrenuli Festival kulture „Kalesijko ljeto“, a u ovoj godini, 18. i 19. juna, ćemo organizovati prvu likovnu koloniju u našoj općini.
Likovna kolonija „Džafići 2011.“ će ugostiti istaknuta imena akademskih slikara iz BiH, ali i slikare sa područja naše općine, kao i neke nove slikare, koje će po prvi put učestvovati na takvim kolonijama.
Ove godine ćemo izdati i „Zavičajnu zbirku“, u kojoj ćemo predstaviti eksponate iz zadnjeg rata, tradicionalnu nošnju naroda sa ovih prostora i sl.
U planu smo organizovati i koncerte zabavne muzike, prvenstveno zbog naše omladine, te ćemo učiniti sve da dovedemo neko poznatije ime u Kalesiju.
Tu su naravno predavanja, javne tribine, promocije, izložbe…

„Na mlađima svijet o(p)staje“. Često možemo čuti ovu rečenicu, naročito od političara.
Omladina se žali na stanje u Kalesiji, ali i generalno stanje u državi, a ista ta omladina ne odradi onaj dio posla koji im se povjeri. Koji je vaš stav, odnosno stav vaše institucije?

Naglasio bih da imamo veoma pametnu omladinu, koju, nažalost, sputavaju na sve moguće načine. Sve manifestacije koje organizuje BKC, vodimo računa da uključimo i mlade ljude.
Nedavno smo imali lutkarske predstave za 1.200 osnovaca sa područja naše općine. Želimo da tu djecu od malih nogu naučimo i priviknemo na slične manifestacije.
Mi smo tokom proteklih par mjeseci ponudili nekoliko događaja za mlade, na kojima nismo imali zadovoljavajući odziv, ali ćemo svakako nastaviti raditi na tome.
Nadam se da sitni ciljevi, odnosno interesi, od strane pojedinaca, neće uništavati našu omladinu, kojoj želimo pružiti kvalitetne sadržaje iz kulture.

Vaša poruka posjetiocima portala Kalesija Online?
Svim posjetiocima portala koji su nastanjeni na području općine Kalesija, a naročito velikom broju dijaspore koja posjećuje portal, upućujem poruku i poziv da se uključe u događaje vezane za kulturu i promociju općine Kalesija. Vrata BKC-a su otvorena za sve sugestije i prijedloge.
Također bih svim posjetiocima portala poželio puno zdravlja, naročito omladincima, kojima želim i mnogo sreće u iznalaženju posla koji žele da rade.

Pripremio: Admir Karić

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Damir Džafić izabran za novog predsjednika Nogometnog saveza općine …

  Objavljen Javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći učenici …

  63-godišnja Zeničanka diplomantica na Odsjeku za arapski jezik i knj …

  Žena i dvoje djece pronađeni mrtvi u stanu muškarca koji se sinoć …

  Šesti memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ik …

  CLOSE
  CLOSE