Kalesija 25°

Ko će s kim? Može li SDA biti opozicija?

Piše: Ramo Abidović

Lokalni izbori su iza nas, ali priča oko formiranja većine se uveliko „kvrčka“ u loncu u kojem je smućkano svega i svačega, od bivših do sadašnjih vijećnika, od dobrih „trgovaca“ do polititičkih ucjenjivača. I ovaj put će siguran sam na gubitku biti građani, kao i do sada, jer se ništa bitnije neće promjeniti da bi njima bilo bolje. Glasači će komentarisati odluke vijećnika dan ili dva, a zatim će opet se zabaviti svojim poslom.

Ramo

Ko će s kim?

Opcija 1

S obzirom da je novi načelnik Sead Džafić koji je nezavisni kandidat, logično bi bilo da on pregovara i o formiranju većine u OV Kalesija. Ali ono što ga „koči“ je mali broj vijećnika koje je dobio, a to je pet. U njegovom političkom taboru neralna su očekivanja bila od samog početka kada je rekao da će imati osam vijećnika ili čak i više, no politika je jedno, a očekivanja nešto sasvim drugo. Na 11 vijećnika „pucali“ su i Seadovi protivnici u Stranci demokratske akcije, a dobili su sedam, uključujući i nacionalnu manjinu. Većina birača i Seadovih i onih iz SDA priželjkuje da se Sead vrati starom „jatu“ a to je Stranka demokratske akcije gdje je nekada obnašao funkciju potpredsjednika, no „ponos“ je teško progutati. Međutim u politici je sve moguće. Kombinacija Stranke demokratske akcije i Seada Džafića, zbližila bi i vijećnike Građanske demokratske stranke poznatije kao „Bolja Kalesija“ koji bi se vratili svojoj matičnoj i izvornoj stranci,a  to je SDA, tako da bi u Općinskom vijeću po prvi put Stranka demokratske akcije imala 15 svojih vijećnika, što je većina, bez uzimanja ili „kupovine“ drugih. No, postavlja se pitanje da li bi birači zamjerili i jednima i drugima i trećima. Naravno da bi, ali samo na taj način sačuvale bi se javne ustanove u Kalesiji i ne bi bilo novih upošljavanja. Fadil Alić (NL Sead Džafić), zasjeo bi na funkciju predsjedavajućeg OV Kalesija, Hasiba Kurtić (SDA) njegova zamjenica, dok bi Damir Husić (GDS – Bolja Kalesija) postao predsjednik Kluba sve tri partije koje su u konačnici SDA. Dina Šmigalović (SDA) na taj način mogla bi da računa na funkciju predsjednice Upravnog odbora JZU Dom zdravlja Kalesija, kako bi se „zadovoljili“ i interesi SDA. Na ovo mjesto bi također mogao i Nermin Mešić. Ovo bi bilo finaliziranje priče o „jakoj SDA u Kalesiji“. Doduše ova kombinacija većine bi sasvim sigurno značila i smjenu predsjednika SDA Kalesija Halila Jahića.

Opcija 2

Druga opcija je da se iz ove kombinacije „istjera“ GDS – Bolja Kalesija i da umjesto njih u cijelu priču se uključi SDP. Tako bi sasvim sigurno novi direktor Doma zdravlja bio dr.Muhamed Osmanović, a SDA bi sačuvala mjesto glavnog medicinara gdje se nalazi predsjednik MO SDA Gornja Kalesija Hamid Subašić. U ovom slučaju mjesto predsjednika UO Doma zdravlja pripalo bi Nezavisnoj listi-Sead Džafić, a tu bi mogao „upasti“ dr.Enes Idrizović. Također, SDP kao dosadašnja konstruktivna opozicija zaista bi u mnogome pomogao bolje Kalesije, jer su svojim inicijativama kroz vijeće dokazali da mogu napraviti dobru „priču“ za bolje građana.

Opcija 3

Postoji i opcija da SDA ostane u opoziciji,a da vlast čine Nezavisna lista Sead Džafić (5), SDP (4), GDS (3) i BPS (3), što bi otežalo rad vijeća ali i raspodjelu fotelja, jer mali uvijek traže najviše. Tako se priča da bi BPS za ulazak u vlast tražio Dom zdravlja Kalesija, odnosno direktorsku funkciju, dok bi GDS tražio druge ustupke, odnosno direktorsku funkciju Centra za socijalni rad, ili Gradske biblioteke.

Opcija 4

Stranka demokratske akcije bi mogla u Općinskom vijeću formirati većinu i sa Strankom za BiH (3), BPS-om (3), te sa SBB-om (1), što bi bila „klimava“ većina puna ustupaka. Na ovaj način Stranka demokratske akcije bi prije svake sjednice morala tražiti većinu nekim ustupkom. Tako bi primjera radi za očuvanje u vlasti, SDA morala dati sve javne institucije koalicionim parnerima, što bi u konačnici ova opcija najviše štete nanijela građanima Kalesijem, jer bi posao za podizanje „rukice“ dobijali sinovi, kćerke ili bliži rođaci određenih vijećnika.

Opcija 5

Na kraju svih 27 vijećnika mogli bi ti većina ili opozicija načelniku te podržavati ono što je u interesu građana. Ali daleko smo mi od te demokratičnosti, jer svi žele “nešto” i neko radno mjesto.

Iz cijele priče isključen je ejdna vijećnik iz A SDA bez kojeg sve navedene opcije mogu funkcionisati, ali se on može „priključiti“ bilo kojoj opciji i glasati po sopstvenoj želji za narod ili protiv.

 

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  63-godišnja Zeničanka diplomantica na Odsjeku za arapski jezik i knj …

  Žena i dvoje djece pronađeni mrtvi u stanu muškarca koji se sinoć …

  Šesti memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ik …

  Lejla Taletović učenica generacije MSŠ Živinice

  U četvrtak finale Šehidskog kupa općine Kalesija

  CLOSE
  CLOSE