Kalesija 14°

Klanjana dženaza ubijenim Vlaseničanima/ Imena 18 identifikovanih

Dženaza-namaz nedužno ubijenim Vlaseničanima klanjana je danas na vlaseničkom mezarju Rakita, gdje je do sada ukopano 266 žrtava etničkog čišćenja.
Zajedničku dženazu, u ime Rijaseta Islamske zajednice BiH, predvodio je muftija Ismail ef. Smajlović. On je izrazio saosjećanje porodicama ubijenih, rekavši između ostalog da se ovaj događaj mora upamtiti i iz njega izvući pouka.

“Njihova smrt nije prirodna, ona je produkt ljudskog uma. Iz ovog događaja treba izvući pouku i uzeti pravi izbor za bolji život”, rekao je muftija Smajlović.

Među 18 žrtava koje su danas ukopane u mezarju Rakita, nalaze se i trojica sedamnaestogodišnjaka – Almir Omerović, Edin Mutapčić i Džemail Badžić.

Najstarija žrtva je nena Ajka Hurić, koja je imala 73 godine kada je ubijena.

Muhamed Omerović, otac ubijenog Almira, ispričao je da mu je sin ubijen granatom koja je ispaljena sa položaja srpske vojske. Sa njim zajedno poginula su i dva amidžića, koji su od njega bili stariji tek godinu.

“Bio je veoma skroman mladić, pametan, obrazovan. Tri dana prije nego što će biti ubijen, samo smo gledali jedan u drugog i šutjeli. Poslije granatiranja Almir je bio još živ. Nosio sam ga jedan kilometar i preminuo je”, kaže Muhamed.

Dženazi i ukopu vlaseničkih žrtava na mezarju Rakita u Vlasenici prisustvovao je i Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine. On je položio cvijeće na spomen obilježje, gdje će biti ispisana imena žrtava, Bošnjaka iz Vlasenice koji su ubijeni u periodu od 1992. do 1995. godine.

Izetbegović je poručio da Bošnjaci nikad više ne treba da budu slabi i neorganizovani.

“Pravda je spora, ali dostižna i istrajat ćemo na putu da se uhvate i kazne svi počinioci zločina”, rekao je Izetbegović i dodao da se moraju jačati odnosi u BiH, ali i regionu i tako stvarati uslovi za bolju budućnost.

Izetbegović se prije dženaze sastao sa predstavnicima povratnika u Vlasenici, ali i tamošnjim bošnjačkim odbornicima, te predstavnicima Islamske zajednice u ovom gradu.

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasnici danas je klanjana dženaza i obavljen ukop 18 vlaseničkih šehida, stradalih tokom etničkog čišćenja na području općine Vlasenica od 1992. do 1995. godine.

Porodice su u zadnji moment odlučile da odustanu od ukopa Šahije Berbić i Sabire Alihodžić zbog malog broja identificiranih posmrtnih ostataka, zbog čega je umjesto 20 ukopano 18 žrtava.

Najmlađe žrtve koje su u subotu ukopane su trojica sedamnaestogodišnjaka Almir Omerović, Edin Mutapčić i Džemail Badžić, dok je najstarija Ajka Hurić (73).
Posmrtni ostaci identificiranih ekshumirani su u masovnim i pojedinačnim grobnicama Pelemiš, Ogradice kod Vlasenice, Kamenici kod Zvornika, Cerskoj i Debelom Brdu.

Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica pozvao je građane Bosne i Hercegovine da svojim prisustvom uveličaju kolektivnu dženazu vlaseničkim šehidima i na taj način ne dozvole da ovaj stravični zločin padne u zaborav jer i zaborav je zločin.

Za zločin nad nevinim Bošnjacima Vlasenice na 60 godina kazne osuđeni su Dragan Nikolić Jenki, šef osiguranja u logoru Sušica, te Predrag Bastah i Goran Višković za niz stravičnih zločina.

“Mnogi zlikovci i danas se slobodno šetaju ulicama Vlasenice, gdje obavljaju ugledne poslove u javnim ustanovama općine dok porodice i 19 godina od počinjenog zločina nad njihovim najmilijim sakupljaju kosti i iščekuju njihov ukop”, navodi se u saopćenju Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica.

Tokom agresije na BiH ubijeno je 2.446 Vlaseničana od Novosadskog korpusa JNA i Vojske i policije RS-a, potpomognute od domaćih zločinaca.

***U Komemorativnom centru Tuzla su identificirani posmrtni ostaci 18 nevino ubijenih Vlaseničana: Hajrudin (Mujo) Ahmetović; Šaćir (Mujo) Redžić; Ramo (Rašid) Kuduzović; Almir (Muhamed) Omerović; Muradif (Alija) Čamdžić; Nail (Reuf) Korikutović; Edin (Muradif) Mutapčić; Jasmina (Osman) Huremović; Abdulkadi (Mujaga) Subašić; Ajka (Mehmed Kuljančić) Hurić; Murat (Meša) Muratović; Safet (Muhamed) Dautović; Avdo (Ibro) Kobaš; Adnan (Meho) Ambešković; Ajkuna (Kadro Muminović) Imširović; Ibro (Meho) Muminović; Ahmet (Bajro) Dautović; Džemail (Himzo) Badžić, saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica.

rijaset.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  U nedjelju “Dječija biciklijada” u Kalesiji

  Obilježavanje 32. godišnjice progona i stradanja Bošnjaka Šehera i …

  Putevi u BiH: Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove smanjena …

  Servisne informacije iz Živinica (22. 5. 2024.)

  Servisne informacije iz Kalesije (22. 5. 2024.)

  CLOSE
  CLOSE