Kalesija

Katolici i pravoslavci sutra slave Uskrs i Vaskrs


Kršćani i hrišćani sutra slave Uskrs i Vaskrs. Ovaj praznik označava i pobjedu svjetlosti nad tamom, ljubavi nad mržnjom, života nad smrću i dobra nad zlom.Uskrs je najveći praznik kršćanstva, to je dan uskrsnuća Isusa Krista. Uskrs je pomičan praznik zasnivan na lunarnom kalendaru sličnom ali ne identičnom hebrejskom kalendaru. U zapadnom kršćanstvu Uskrs uvijek dolazi na nedjelju između 22. marta i 25.aprila, a u istočnom kršćanstvu između 4. aprila i 8. maja.

Ponekada se desi da obje konfesije u istom danu slave svoj najveći praznik, kao što je to slučaj ove godine.U zapadnom kršćanstvu priprema za Uskrs jest korizma. Nakon završetka korizme dolazi Cvjetnica, Veliki tjedan koji uključuje Vazmeno trodnevlje – Veliki petak, Veliku subotu i Uskrs.Nakon Uskrsa slijedi Uskrsni ponedjeljak. Tradicionalna priprema započinje Velikom subotom kad se odlazi na bdijenje.

Na misi se pali uskrsna vatra na žutoj ili bijeloj uskrsnoj svijeći.
Uz slavlje Uskrsa najčešće se vežu brojni simboli i običaji koji variraju od zemlje do zemlje. No većini je zajedničko ukrašavanje jaja.
Šareno jaje jedan je od najočitijih simbola Uskrsa. Već u 5. stoljeću sveti Augustin spominje simboliku jajeta – ono u sebi krije duboki božanski smisao, jer izlazak pileta iz ljuske simbolizira novi život, Uskrsnuće i izlazak Isusa Krista iz groba.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Pretresi na više lokacija, pronađena veća količina oružja i ekspl …

  Bingo već 11 godina najbolji prijatelj SOS Dječijih sela u BiH

  Nakon jučerašnjeg ubistva u Lipnici oglasili se iz Tužilaštva TK

  Na području Kalesije u toku 2023. godine prijavljeno i evidentirano 1 …

  Naučite tkati ćilime sa Senadom Aščić

  CLOSE
  CLOSE