Kalesija 16°

Kao prehrambeni tehnolog bez iskustva nije mogao pronaći posao: Danas proizvodi prirodne sokove sve više zastupljene na tržištu

Pronaći posao u struci nakon završenog fakulteta, bez iskustva nije nimalo jednostavno. To zna većina studenata koja sa snovima i ambicijama krene na “tržište rada”. To zna i Selmir Sušić i Zavidovića. Sušić nije čekao da mu se otvori prilika za posao nego je stvorio priliku. Proizvodi prirodne sokove koji iz godine u godinu nalaze svoje mjesto i osvajaju srca kupaca.

Priča oko prirodnih sokova počela je u maju 2019 godine kada sam završio prvi ciklus studija na Tehnološkom fakultetu u Tuzli i kao prehrambeni tehnolog bez iskustva tražio sam posao u struci ali bez značajnog uspjeha. Nakon toga upisujem master studij na smjeru “Upravljanje kvalitetom i sigurnošću hrane” i uporedo s tim sam razmišljao kako pokrenuti neki posao vezan za moju struku, došao sam do ideje da uz pomoć mojih roditelja opremim pogon za proizvodnju i preradu voća i povrća i počnem sa proizvodnjom prirodnih hladno cijeđenih sokova.” počinje svoju priču za portal NEON Televizije Selmir Sušić.

Kako to skoro uvijek biva, i ovaj početak bio je težak. Međutim volja za uspjehom našeg sagovornika bila je jača. Sve poslove radio je sam. Od nabavke sirovina, ambalaže do prerade sirovina u gotov proizvod i na kraju dizajn sokova. Najteže od svega je, kaže, prodaja, marketing te izlazak na tržište i dolazak do prvih kupaca.

Prve godine su bile teže, jer prvi put dolazim u kontakt sa dobavljačima, saradnicima i kupcima i tražim najpovoljnije ponude za suradnju. Sada je stanje bolje, dobio sam iskustvo u proizvodnji i prodaji , ostvario kontakte i došao do zadovoljnih kupaca koji se uvijek vraćaju.” dodaje Sušić.

Njegovi sokovi nose naziv “Kap prirode” a oko svega uključena je cijela porodica. U ponudi imaju sokove od aronije, jabuke, cvekle i mrkve.

Za naše sokove koristimo samo najkvalitetnije voće.Naš sok se ne dobiva iz koncentrata nego iz voća koje je svježe ubrano i doveženo u pogon te ide dalje na pranje, zatim se melje u mlinovima za voće te ide na prešanje odakle cijeđeni sok odlazi u pasterizator. Nakon toga slijedi punjenje u boce te hlađenje i skladištenje. Naši sokovi su bez dodataka vode, šećera i aditiva. Proizvoditi prirodne sokove nije teško ali teže je izboriti se sa cijenom na tržištu. Loša je godina za voće i došlo je do znatnog poskupljenja sirovina ali borimo da ostajemo dosljedni kvalitetu koji imamo. Teško je održavati i kontinuitet, imati ujednačenost okusa, što je nemoguče bez dodavanja arome jer sezona se od sezone razlikuje, kolčina sunca varira a time i je i koncentracija šećera u voću drugačija. Dakle, mi radimo sokove samo od čistog voća kojima ništa nije oduzeto niti dodano, no na tržištu postoji niz sličnih proizvoda među kojima se kupci mogu zbuniti ne uočavajući razliku. Ako na pakiranju piše da je sok dobiven od 100% voća, to je čisti prirodni sok bez patvorina, aditiva, Nažalost, na tržištu su prisutni i drugi sokovi koji nose naziv ‘prirodni’ iako su možda dobiveni od 60 ili 80% voća“, ali kupci koji jednom probaju naš proizvod uočavaju razliku i ostaju nam dosljedni.” objašnjava naš sagovornik.

“Kap prirode” možete pronaći na policama pojedinih trgovina zdrave hrane, biljnih apoteka te naručiti preko njihovog web šopa.

Planovi za dalje su utemeljeni na dosadašnjem radu u izvornom obliku, a to je da kvalitet mora pobijediti. Selmir i njegova porodica trude se da proizvodnju konstantno razvijaju da rastu. A trud, rad i volja te ambicije posebno mladih ljudi do sada su se pokazali kao dobar temelj za napredak.

Tvoja budućnost zavisi od toga šta uradiš danas, najprije uradi ono što je neophodno, zatim što je moguće pa onda što je nemoguće.” završava Selmir naš razgovor savjetom za sve one koji imaju ciljeve.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

    Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

    Komentari

    Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

    Almasa Hadžić: Bilo je to 6.maja 1995.godine

    Dok je čekao prijatelja očistio izletište Kiseljak: Ni molba “ …

    Osim dobrih rezultata koje postižu nogometaši, u Vukovijama Donjim …

    Običaji za Đurđevdan: “Okupljale se porodice uz igru i zabavu …

    Poziv na obilježavanje 8. maja – Dana otpora i stradanja Bošnj …

    CLOSE
    CLOSE