Kalesija 28°

Kamenje naših života

Prije jedno deset godina ili malo više od toga, mladić, veoma uspješan biznismen, vozio se gradom. Išao je prebrzo sa svojim uglančanim, crnim, moćnim audijem, koji bijaše tek dva mjeseca star.
Prolaziše pored parka vodeći računa da mu ne izleti pred auto neko od djece koja mu nešto pokazivaše. Nekako usput, učini mu se da vidje nešto čudno ali ne obrati puno pažnju. Prošao je autom pored djece, niko mu ništa ne pokazivaše ali jedan kamen doleti i:  Puff! Bočna crna, uglančana vrata bila su pogođena.
Mladić izletje iz auta, sav zajapuren, ljut k’o nikad, pogleda u vrata s užasom. Potom pogledom potraži krivca. Vidje jednoga dječaka kako, onako poluuplašen, stoji i gleda u njega.
Zaleti se prema njemu, ščepa ga za jaknu, podiže od zemlje i tresnu ga od napuknuta vrata držeci ga i dalje rukama.
“Jesi li normalan, bezobrazniče jedan! Pogledaj, uništio si mi novog audija. Šta misliš, budalo, ko si?”
Dječak, crvenjeći se, pogleda ga u suzama i jedva prozbori, boreći se sa sobom a i tražeći pauzu između uvreda:
“Izvinite, molim vas, nisam znao šta drugo da uradim. Niko mi nije htjeo stati. Radi se o mome bratu. Skliznuo je iz svojih invalidskih kolica, ne može se vratiti. Meni je pretežak… ne mogu ga sam podići… ne znam šta da radim…”
Mladić iznenada osjeti drhtaj. Sram ga obli, jedva proguta knedlu u grlu, spusti dječaka na zemlju i lagahno krene do njegovoga brata. S naporom ga podiže u stara, izgrebana invalidska kolica. Uvjeri se da je sve uredu i polahko se odmaknu. Gledao je kako dječak gura svoga brata u kolicima, sporo i s naporom, putem koji vodi ka njihovoj kući.
Dugo mu je trebalo da dođe do uglancanog, crnog audija – bila je to prava duga i lagahna šetnja. Momak nikada nije popravio bočna vrata auta. Čuvao je ogrebotinu kako bi ga uvijek podsjećala da ne prolazi toliko brzo životom da neko mora baciti na njega kamen kako bi mu privukao pažnju.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Lijep gest: Obnovili ispisana imena na spomen obilježjima na Lisači

BiH: Sedam žena ubijeno u prvih šest mjeseci ove godine

Sjećanje na Hatidžu Mehmedović, majku koja je simbol borbe za istin …

Na Kameničkom brdu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje jedne žrtve …

Strast prema numizmatičkom sakupljanju: Priča o mladom kolekcionaru …

CLOSE
CLOSE