Kalesija -2°

Kalesijskim taksistima ukoliko taksiraju u Tuzli bit će oduzeta vozila

Ministarstvo saobraćaja Tuzlanskog kantona danas je počelo sa distribucijom dopunskih oznaka za taksiste sa područja našeg kantona za 2011. godinu. Glavni cilj oznaka je da pomognu građanima, policiji i inspektorima da razlikuju legalne od nelegalnih taksi prevoznika. Oznake za svaku općinu sa područja našeg kantona su različite boje, te su predviđene kazne za one taksiste koji budu radili van svoje općine.

Pojava tzv. divljeg taksiranja na području Tuzlanskog kantona već duže vrijeme stvara probleme legalnim taksistima, inpektorima, ali i građanima. Ministarstvo saobraćaja od 2003. godine kontinuirano vrši distribuciju dopunskih oznaka za taksiste s ciljem da se adekvatno obilježe legalni taksi prevoznici. U Ministastvu smatraju da ovo ima pozitivne rezultate, jer pomažu organima reda da sankcionišu nelegalne prevoznike, te apeliraju na građane da se voze isključivo sa legalnim prevoznicima zbog njihove vlastite sigurnosti. „Inspekciji cestovnog saobraćaja i pripadnicima uniformisane policije omogućava se da prepozanju legalne taksi prevoznike, a legalni su samo oni koji imaju oznaku.“- kaže pomoćnik ministra za saobraćaj, Nenad Lukanović.

Da bi taksi prevoznici dobili oznaku treba da podnesu zahtjev u Ministarstvu saobraćaja, te da prilože dokaz o dodjeli štanda od nadležne općinske službe, dokaz da uredno izmiruju javne prihode, kopiju iskaznice za vozače, kopiju licence za taksi vozilo, te dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila. Krajnji rok za dodjelu oznaka je 23. maj, poslije čega će Kantonalna uprava za inpekcijske poslove i pripadnici MUP-a TK početi sa vršenjem kontrola. Iz Uprave napominju da mnogi prevoznici nemaju još uvijek ovjerene cjenovnike svojih usluga, te da će to također biti sankcionisano.

Svaka opština ima oznaku različite boje, te onim taksi prevoznicima koji budu radili na području druge općine slijede kazne, koje se kreću od novčanih kazni do oduzimanja vozila. Tuzlanski taksisti dodjelu dopunskih oznaka smatraju velikom prednošću, zbog toga što imaju problema sa dolaskom taksista sa drugih općina, te mole građane da se voze isključivo sa prevoznicima koji posjeduju oznaku općine Tuzla.

Distribucija oznaka će se vršiti u Ministarstvu saobraćaja Tuzlanskog kantona, a postavljanje istih će se vršiti na parkingu ispred zgrade Ministarstva uz prisustvo nadležne osobe, kako bi se spriječile eventualne zloupotrebe. Jedno vozilo treba da ima dvije oznake, koje koštaju 30 KM, i postavljaju se na prednje i zadnje vjetrobransko staklo. Iz Ministarstva saobraćaja kažu da je u ovoj godini povećan broj jednokratnih bilateralnih dozvola za prevoz tereta u međunarodnom cestovnom saobraćaju za prevoznike sa područja našeg kantona te najavljuju da će do kraja mjeseca početi upotreba digitalnih tahografa.

RTV Slon

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Bolji uslovi za pacijente Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli

  Schmidtova poruka vlastima: O standardima OSCE-a i nadležnostima CIK- …

  Liga mladih KSTK: Juniori kalesijske Bosne bore se za titulu prvaka

  Što oči vide, to ruke naprave: Malik pravi istinska remek djela od d …

  Uprava policije MUP TK-a: Tokom vikenda iz saobraćaja isključeno uku …

  CLOSE
  CLOSE