Kalesija

Kalesijski prevoznici poručili nadležnim: Zaustavite nelegalan prevoz ili ćemo početi otpuštati radnike


Na području općine Kalesija već duže vrijeme je prisutna problematika u pružanju usluga javnog prevoza putnika i zloupotrebe od strane nelegalnih taksi prevoznika. U povodu najave legalnih prevoznika da su spremni na poduzimanje nepopularnih mjera, ukoliko izostane reakcija nadležnih institucija, općinski načelnik, Rasim Omerović danas je organizovao sastanak svih zainteresovanih strana u cilju pronalaska adekvatnog rješenja.

Dogovoreno je da se pojača inspekcijski nadoz na području kalesijeke općine i da se sankcioniše svaki oblik nezakonitog prevoza putnika. Iako bi prema riječima predstavnika MUP-a TK-a najefkasniji oblik suzbijanja ove nezakonite pojave bilo oduzimanje automobila višestrukim prekršiocima zakona, provedba ovog vida sankcija je upitna, jer nadležne institucije nisu donijele odgovarajući Pravilnik, kojim bi se regulisali način i uslovi oduzimanja automobila, zbog čega se ova odredba zakona još uvijek ne primjenjuje. U cilju što bržeg i efikasnijeg suzbijanja neleganog taksi prevoza, legalni taksisti i prevoznici su nadležnim institucijama dostavili i spiskove sa imenima nelegalnih taksista i registarskim oznakama automobila koje koriste za ovu djelatnost.

Prevoznici se, također, nadaju da će inspekcijske službe u saradnji sa pripadnicima kalesijske policije u narednim danima poduzeti sve potrebne mjere i aktivnosti na suzbijanju nelegalnog prevoza putnika, jer bi u suprotnom, prema riječima Rasim Alibašića, direktora „Bijeljevac tursa“, bili pimorani da skrate ili čak ukinu neke od polazaka kako na općinskom tako i kantonalnom nivu, što bi za posljedicu imalo čak i otpuštanje određeneog broja radnika.

Načelnik općine Kalesija, Rasim Omerović se nada da će i pored nedovoljnog broja inspektora saobraćaja na području Kantona, današnji sastanak polučiti određene rezultate i smanjiti broj neleganih taksita, a samim time i obezbijeiti uslove za nesmetano obavljanje djelatnosti leganim prijevoznicima na području kalesijske općine.

Pored načelnika Omerovića, sa saradnicima, sastanku su prisustvovali predstavnici MUP-a TK-a, Ministarstva za trgovinu, turizam i saobraćaj, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, glavni kantonalni inspektor za saobraćaj, načelnik PU i komandir Policijske stanice Kalesija, predstavnici prevozničkih firmi „Bijeljevac turs“ i Hankom, predstavnici udruženja „Taxi“ Kalesija.

M. Zulić, Radio Feral

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Završen Glavni projekat za obnovu zgrade Vlade Tuzlanskog kantona

  FK Bosna okuplja 130 djece, omladinske selekcije postižu uspješne re …

  U Kalesiji održani Prvi susreti književnica TK

  Poljoprivrednici zabrinuti zbog promjene vremena: Hoće li proljetni m …

  U Srbiji podnesene krivične prijave zbog zločina u Kalesiji i Vlasen …

  CLOSE
  CLOSE