Kalesija 20°

Kalesijski heroj: Nermin Husejnović spasio jedan život na Maršu mira

Suze i jecaji preksinoć u Kamenici. Murat Hurtić, čovjek koji je od 1996. otvorio skoro sve masovne grobnice u Podrinju, učesnicima Marša mira je održao historijski čas. Strašni i jezivi podaci. Samo u Ka menici je otvoreno 14 masovnih grobnica, pa je zbog toga ovo zvorničko mjesto nazvano dolina grobnica. I nakon prvog noćenja u Kamenici, kolona u kojoj se nalazi preko 6.000 učesnika, jučer se nastavila kretati stazama, kojim su Podrinjci u julu 1995. spašavali svoje živote.

 

 

Ljekarske intervencije

 

Uprkos velikim vrelinama, učesnici Marša su prošli kroz Glode, te se osvježili u podrinjskoj ljepotici  rijeci Drinjači.Potom, uslijedila je sigurno i najzahtjevnija dionica  pješačenje preko planine Udrč. Radi se o planini koja je imala veliki značaj prilikom proboja Bošnjaka u julu 1995. Nakon prelaska preko planine, učesnici Marša mira su se

spustili u naselje Cerska, a potom preko Kaldrimice, u kasnim poslijepodnevnim satima stigli u Mravinjce. Prema riječima Muhameda Durakovića, vođe ovogodišnjeg Marša mira, drugi dan pješačenja je prošao bez ikakvih problema. Međutim, s obzirom nato da su visoke temperature hitna pomoć je intervenisala nekoliko puta. “Kolona je oko 16 sati stigla u Mravinjce, gdje će drugi put noćiti. Jednu dionicu smo morali malo pomjeriti zbog klizišta.

Uglavnom, što se tiče hrane i smještaja ljudi su ove godine došli pripremljeni. Donijeli su hranu, ali i šatore,” kazao nam je Duraković. Danas slijedi posljednja dionica Marša mira. Učesnici će proći kroz Ravni Buljim, Jagliće i Budak, a potom se spustiti do Memorijalnog kompleksa u Potočarima.

Spašen život

 

Nakon obilaska mezarja gdje su ukopane žrtve genocida, učesnici Marša će treći put noćiti u krugu nekadašnje Fabrike akumulatora u Potočarima. Sutra će, zajedno sa još nekoliko desetina hiljada građana prisustvovati dženazi za 613 žrtava genocida.

Tokom prekjučerašnjeg prvog dana pješačenja na trasi Marša mira, jednom od učesnika je zbog grčeva u stomaku pozlilo, u naselju Snagovo kod Zvornika. Nermin Husejnović, medicinar u Crvenom krstu Kalesija, pronašao je čovjeka koji je nepokretan ležao na zemlji.

Potom, nosio ga je sedam kilometara, sve dok nije stigao auto. Medicinska pomoć čovjeku je ukazana u Kamenici, gdje je bila smještena služba hitne pomoći.

Oslobođenje /nedjelja 10.07.2011.

S.Karić

FORTOGRAFIJE SU PREUZETE SA FACEBOOK-a

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Osamnaestogodišnjak iz Zenice preminuo od posljedica zaraze morbilama

Tomislav Cvitanušić uplatio članarinu u MIZ Srebrenica

Predstavljen bh. tim za Olimpijske igre u Parizu, Lana Pudar najveći …

Malonogometni turnir Šeher-Osmaci 30. i 31. jula

Šejlin recept za pitu buraniju

CLOSE
CLOSE