Kalesija 18°

Kalesija Online vam želi sretne i berićetne dane ramazana!


Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u nedjelju (31. august) dolaskom akšam namaza stiže Mubarek Ramazan. Prvi dan posta u ponedjelja (01. august) a prva teravija je u nedjelju, 31. jula.

U skladu s hanefijskim mezhebom i prema tradiciji u BiH i ove godine će se teravih – namaz klanjati 20 rekata.
Iz Islamske zajednice sugerišu da se klanja prema Takvimu.

Kako bi se mjesec ramazan što potpunije proveo u ibadetu i drugim dobrim djelima, Rijaset je pripremio program ramazanskih aktivnosti.
Kalesija Online će ove godine pratiti aktivnosti Medžlisa Kalesija tokom mjeseca Ramazana, kao i aktivnosti u džematima koji pripadaju MIZ Kalesija.
Kao i obično, posebni programi se pripremaju za 17. i 27. noć ramazana.

Posebnu pažnju Islamska zajednica u BiH tokom ramazana poklanja akciji zekjata i sadekatu-l-fitra od kojih zavisi izdržavanje njenih odgojno-obrazovnih ustanova.

 

Sa uvjerenjem da će nam mjesec ramazan donijeti Allahovu milost i oprost, od srca svim muslimanima i muslimankama na području općine Kalesija, ali i šire, Kalesija Online želi sretne i berićetne mubarek dane ramazana!


***Podsjećamo da je prvi dan posta u ponedjeljak (01. august), početak posta (zora) u 03.22h, dok je akšam (vrijeme iftara) u 20.16h.

 

Ramazansku vaktiju možete pratiti i na nešem portalu; http://www.kalesija.info/info/ramazanska-vaktija/

 

-RAMAZAN  MUBAREK  OLSUN-

———————————————————————–

 

-Pročitajte mudru pripovjest o Mubarek Ramazanu

“Vrlo davno u Ezelu – Prapočetku, po Božijoj zapovijedi – ”Kun!” – stvoreno je jedno fino tijelo. Dato mu je ime Ruh – duh. Nešto kasnije kada je stvoren postojeći svijet koji gledamo i na kojem živimo, stvorena je i lijepa djevojka kojoj je dato ime Nefs – duša. Stvarana je postepeno. Pored svoje ljepote ona je osorna, svadljiva, naprasna, podmukla, osvetljiva i odbacuje hajr – dobro. Bila je bez stida i straha. Allah Uzvišeni, Istiniti Tvorac svega stvorenog upita Nefs: – Ko sam Ja, a ko si ti ? Nefs – duša odgovori: – Ja sam ja, a Ti si Ti. Ja sam svoja, a Ti si Tvoj, među nama nema razlike.

Uzvišeni Stvoritelj baci Nefs u vatru, ali i poslije toga, na ponovni upit ko je ko, Nefs dade isti odgovor. Potom bi osuđena i bačena u ledaru, ali i poslije toga dade isti odgovor: – Ja sam ja, a Ti si Ti. Ja sam svoja, a Ti si Tvoj, i među nama nema razlike. Onda je Gospodar naredio da Nefs – duša gladuje, bez jela i pića. Stanje gladovanja duša nije mogla dugo izdržati. Plakala je i pomagala. Na isto pitanje koje je ona, dala je slijedeći odgovor: – Ti si Stvoritelj, a ja sam stvorena.”

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Kadeti OK “Bosna” osvojili prvo mjesto na turniru u Zenici

U Bosni uvijek imaš prijatelja: Sirijcu Abdurahmanu pružili dom i lj …

Dočekuša, razgovoruša, sikteruša, pije se sa merakom: U Kalesiji 7 …

Ovo su simptomi toplotnog udara kod pasa i mačaka

Ravna planina popularno odredište za sve generacije: Pogledajte cijen …

CLOSE
CLOSE