Kalesija

 Kalesija jedan od najromantičnijih gradova

GetByBus.com i GetByFerry.com platforme, uz pomoć baze podataka Agencije za statistiku BiH, objavile su istraživanje o najromantičnijim destinacijama u BiH.

Kako bi doznali koji su to najromantičniji gradovi u Bosni i Hercegovini,pomenute platforme napravile su malo istraživanje u kojim bosanskohercegovačkim gradovima parovi češće stupaju u brak.

Odlučili su kombinirati broj brakova i populacije kako bi dobili listu najromantičnijih gradova u Bosni i Hercegovini.

Iako sam broj brakova ne govori mnogo, standardizirajući ga na 1,000 stanovnika, možemo zaključiti da su u nekim gradovima parovi spremniji na vjenčanje.

Osim po gradovima, dodali su i pregled brakova po kantonima, podatke o prosječnoj starosti mladenaca, prosječnom trajanju braka te informacije o ukupnom broju brakova i brakova sklopljenih po prvi put. Kalesija se našla među najromantičnijim gradovima

“U našem malom istraživanju na samom vrhu liste 20 najromantičnijih gradova u Bosni i Hercegovini istaknuo se Tešanj. U godinu dana, u ovom šarmantnom gradiću vjenčalo se 7 parova na 1000 stanovnika. Visoku stopu vjenčanja također imaju Velika Kladuša, Bosanska Krupa i Živinice.

Pogledamo li rezultate na razini kantona, na prvom mjestu našao se Bosansko-podrinjski kanton s više od 7 vjenčanih parova na 1000 stanovnika. Prate ga kantoni Unsko-sanski i Zeničko-dobojski.

Što se ostalih podataka tiče, u protekloj godini, u BiH se vjenčalo ukupno 11,038 parova. Od toga ih se po prvi puta vjenčalo čak njih 88%.

Prosječni brak u Bosni i Hercegovini traje 11 godina. To je nešto više od europskog prosjeka prema kojem prosječan brak traje kraće od 10 godina. Za usporedbu, u susjednim zemljama brakovi u prosjeku nešto dulje traju. Pa tako prosječan brak u Hrvatskoj traje 15 godina, a u Crnoj Gori 12 godina. S druge strane, brakovi u Srbiji u prosjeku traju 10 godina.

Kada govorimo o prosječnoj starosti mladenaca, u Bosni i Hercegovini mladenke u prosjeku stupaju u brak s 27 godina, a mladoženje s 30 godina. U usporedbi s ostatkom Europe, to je jedan od najmlađih prosjeka. Naime, prema Statista.com, prosječna dob ženika u Europi je 34.8 za mladenke i 37.5 za mladoženje.” piše na stranici getbybus.

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Sindikalna potrošačka korpa iznosi skoro 3.000 KM, dok je prosječna …

  Iz sarajevske policije objavili detalje tragedije: Utvrđeni identitet …

  Srednjoškolci iz Kalesije u bosanskom stilu i ambijentu obilježili R …

  Kalesijac Rijad Alić okupio golmane sa područja TK: Zadovoljan radom …

  Sjećanje na krvavi dan na igralištu u Srebrenici i potresna svjedoč …

  CLOSE
  CLOSE