Kalesija 18°

Kalendar značajnih datuma

Na današnji dan…

15. augusta 1992. godine formirana je 505. Bužimska brigada. Ova brigada je bila u sastavu Petog korpusa ARBiH. Prvensteno je formirana kao 105. bužimska krajiška pješačka brigada, tog 15. augusta 1992. godine u Bužimu.

Ova brigada se istakla u mnogobrojnim borbama protiv VRS i domaćih izdajnika. Kroz brigadu su prošli mnogi slavni borci, među kojima je najpoznatiji komandant i nosilac “Zlatnog ljiljana”, Izet Nanić. Za vrijeme  agresije na BiH, 505. Bužimska brigada je imala 462 poginula, 2514 ranjenih i 189 nestalih ili zarobljenih boraca.

Komandu 505. Bužimske brigade sačinjavali su:

    Komadant: Izet Nanić
    Zamjenik komandanta: Sead Jusić
    Načelnik štaba: Fuad Kulauzović
    Pomoćnik za bezbjednost: Zijad Nanić
    Pomoćnik za logistiku: Ibrahim CinacMensur Bajramović rođen je 15. augusta 1965. godine u Zenici, gdje je i započeo svoju košarkašku karijeru. Prve nastupe u timu Čelika ubilježio je 1980. godine, a u periodu od 1982-85. nastupao i za sarajevsku Bosnu. Nakon toga se vratio u Čelik, odakle je kasnije otišao igrati u Tursku i Hrvatsku. Po povratku u rodnu Zenicu nastupao je još neko vrijeme u ekipi Čelika, da bi 1997. godine prestao aktivno igrati košarku.

15. augusta 1976. godine jedan od najboljih i najtrofejnijih bh. klubova, sarajevski fudbalski klub “Željezničar” odigrao je prijateljsku utakmicu protiv londonskog Arsenala. Veliki Arsenal gostovao je na Grbavica povodom obilježavanja 55. rođendana fudbalskog kluba “Željezničar”. Rezultat je glasio 1-1. Strijelac jedinog gola za Željezničar bio je Džemal Šerbo. Arsenal nije pružio partiju kakvu je očekivala sarajevska publika. Izostali su dugi pasovi, visoki skokovi, precizni šutevi i oštri udarci prema golu “plavih”, zabilježili su izvještači.

U Mostaru je 15. augusta 2011. godine, preminuo Nenad Ćeća Bijedić, nekadašnji fudbaler Veleža i mostarska legenda. U srcima navijača ostao je upamćen po fenomenalnoj predstavi u finalu Kupa Maršala Tita sa Dinamom, gdje je svojim golovima umnogome doprinio da po drugi put pehar završi u klupskim vitrinama. Nakon Veleža fudbalska karijera ga je kao igrača odvela u Bursaspor, za koji je igrao do 1991. godine.

Izvor: historija.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
[contact-form-7 id="257132" title="Report error"]

Komentari

Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

Šta podrazumijeva putničko zdravstveno osiguranje i kada trebate pod …

Bajramska čestitka: JU Centar za socijalni rad Kalesija

Bajramska čestitka: BKC “Alija Izetbegović” Kalesija

Bajramska čestitka: MM Metal Kalesija

Bajramska čestitka: „UNIS-TOK“ d.o.o. Kalesija

CLOSE
CLOSE