Kalesija 24°

Kadet iz BiH uspješno završio školovanјe na Kraljevskoj vojnoj akademiji Sandhurst u UK

Na svečanoj ceremoniji, koja je prošle sedmice održana na Kralјevskoj vojnoj akademiji u Sandhrstu (RMAS – Royal Military Academy Sandhurst) u Ujedinjenom Kralјevstvu, izvršena je promocija kadeta u prve oficirske činove, gdje je među međunarodnim kadetima, promovisan i kadet Dino Ništović iz Bosne i Hercegovine.

Na Kralјevskoj vojnoj akademiji u Sandhrstu školuju se oficiri Kopnene vojske Ujedinjenog Kralјevstva, kao i međunarodni kadeti. Školovanje traje godinu dana i sastoji se od: početnog, srednjeg i završnog nivoa, te se godišnje promovišu tri klase, aprilska, avgustovska i decembarska.

Tako je u 2024. godini, u 232. klasi, od 26 međunarodnih kadeta promovisan i kadet Dino Ništović iz Bosne i Hercegovine. Kadet Ništović je nakon uspješno okončanog jednogodišnjeg školovanja promovisan u čin potporučnika i svoju karijeru će nastaviti u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine. 

Promociji su prisustvovale brojne zvanice iz političkog i vojnog milјea zemlјe domaćina, predstavnici diplomatskog i vojno-diplomatskog kora u Ujedinjenom Kralјevstvu i članovi porodica promovisanih kadeta. U ime Bosne i Hercegovine, na poziv komandanta RMAS general-majora Z.R. Steninga, promociji su prisustvovali Nј.E ambasador Osman Topčagić i vojni ataše pri Ambasadi Bosne i Hercegovine u Londonu, brigadir Nebojša Janković. Oni su kadetu iz Bosne i Hercegovine čestitali prvi oficirski čin i poželјeli mnogo sreće u budućoj karijeri u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Centralni događaj ove ceremonije bila je Parada vladaru (Sovereigns Parade) koja se tradicionalno održava od 1948. godine, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH. 

rtvtk.ba

Znate nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

  Ukoliko imate više informacija o temi ili nam želite prijaviti grešku možete nas kontaktirati i na e-mail: ntv@neon.ba.

  Komentari

  Kalesija: Otvorena savremena benziska pumpa i autobuska stanica, inves …

  Žena i dvoje djece pronađeni mrtvi u stanu muškarca koji se sinoć …

  Šesti memorijalni šahovski turnir „Ibrahim Huremović i Dževad Ik …

  Lejla Taletović učenica generacije MSŠ Živinice

  U četvrtak finale Šehidskog kupa općine Kalesija

  Došao na odmor u Kalesiju, pa ga rastužio prizor ostavljenog smeća …

  CLOSE
  CLOSE